“Το παράδοξο της πρόληψης” Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

03-05-2020

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος περιγράφει, «το παράδοξο της πρόληψης», δηλ. τον εφησυχασμό και την αμφισβήτηση των μέτρων, όταν εκ των υστέρων έχουμε θετικά αποτελέσματα, καταθέτοντας ένα απλό γράφημα.

Όπως σημειώνει στον λογαριασμό του στο Facebook, «το παράδοξο συμβαίνει όταν όλα πάνε καλά, μετά από τη συστηματική πρόληψη και τα περιοριστικά μέτρα. Ξεχνάμε πως σε κάποιες άλλες χώρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά εκατοντάδες ή ακόμα και κατά χιλιάδες καθημερινά. Ξεχνάμε πως αυτή την κόκκινη γραμμή βλέπαμε στα γραφήματα για τις άλλες χώρες τότε που φοβόμασταν πως μπορεί να συμβεί και στη δική μας. Ξεχνάμε πως οι προσπάθειες καρποφόρησαν επειδή προσέχαμε. Και αρχίζουν οι συζητήσεις. Και τα «Γιατί όλος αυτός ο χαμός;» Αν όμως δεν είχαμε προσέξει και υπομείνει στωικά τον εγκλεισμό, τι θα λέγαμε τώρα; Τώρα που επανερχόμαστε στις δουλειές μας, και σταματά η απομόνωση, να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες να επιβαρύνουμε τώρα το σύστημα υγείας. Τώρα ξέρουμε πως το πιο σημαντικό είναι αυτό».

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, όπου μετά την ύφεση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, πληθαίνουν οι φωνές που διατυπώνουν ένα σκεπτικισμό για την ένταση των μέτρων, φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις με θεωρίες συνωμοσίας. Όπως σχολιάζει με σκωπτική διάθεση και ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης. «Όποιος δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί, ας ρίξει μια ματιά στην ανάρτηση και το γράφημα του Ηλίας Μόσιαλος… Κι αν δεν πειστεί κι απ’ αυτό, μπορεί να συνεχίσει να μιλά για βιολογικό πόλεμο, για απλή γρίπη, για σκόπιμη στέρηση ελευθεριών, για τσιπάκια, για υποχρεωτικά εμβόλια που μας επιβάλλονται αυταρχικά αλλά και για τον Έλβις που ζει παρέα με τον Τζον Λένον, την επίπεδη γη μας, τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού που φυσικά κατοικείται κ.λπ. κ.λπ.».