Το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο βλαβερό με τη ζωή σε ατμοσφαιρική ρύπανση

26-12-2016

Το κακό που κάνει το παθητικό κάπνισμα στην υγεία το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα όμως, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Βρετανία, επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό και επιστημονικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν British Medical Journal, το να ζει κανείς στο ίδιο σπίτι με έναν καπνιστή είναι το ίδιο βλαβερό με το να ζει για χρόνια σε μια πόλη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Σον Σεμπλ και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε ένα κλειστό χώρο που ζει καπνιστής και τα συνέκριναν με τα επίπεδα των ίδιων σωματιδίων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο, που είναι επιβαρυμένες περιβαλλοντικά λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης, της βιομηχανικής ρύπανσης και των συστημάτων θέρμανσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης; Η μέση συγκέντρωση μικροσωματιδίων στα σπίτια των καπνιστών είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή στα σπίτια μη καπνιστών.

Ένας μη καπνιστής ο οποίος μένει σε σπίτι καπνιστών, εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμα πως αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια καπνιστών, εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες μικροσωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Η ομάδα του Σέμπλ υπολόγισε πως ένας άνθρωπος που ζει σε σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια, συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.