Το παθητικό κάπνισμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

26-12-2016

Ως μορφή βίας χαρακτηρίζουν το παθητικό κάπνισμα και θέτουν θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 10.329 έλληνες φοιτητές που συνυπογράφουν Διακήρυξη, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP)  την ανάληψη πρωτοβουλίας προς κάθε κατεύθυνση. Η Διακήρυξη ζητά την ανάδειξη και επίσημη αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως μείζονος  παγκοσμίου θέματος παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υγείας, εργασίας, και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται στην Αθήνα η τριήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (European Network for Smoking and Tobacco Prevention- ΕΝSP), του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα για το κάπνισμα όπου συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ελέγχου Κατά των Καπνίσματος  όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.

Κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης του ENSP που έχει ως στόχο τη στρατηγική πρόληψης του καπνίσματος στους νέους μέσω των προγραμμάτων Heart II και SILNE,  είναι η  πρωτοποριακή εισήγηση της Ελλάδας στην Ευρώπη να αναγνωριστεί η προστασία από το παθητικό κάπνισμα ως ανθρώπινο δικαίωμα, μετά από  σχετικό αίτημα που προσυπέγραψαν οι πλέον των 10.000 Έλληνες φοιτητές.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ.Παναγιώτης Μπεχράκης Πρόεδρος ENSP, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, MD, PhD (Mc Gill), FCCP, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard παρέδωσε στον Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω  κ Σούρλα το αίτημα των φοιτητών. Ο κ. Σούρλας συνεχάρη τον κ. Μπεχράκη για την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του  τελευταίου στην κατάρτιση του  Εθνικού Σχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που διεξήχθη σε 192 χώρες, η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Το 1/3 των θανάτων αυτών είναι παιδιά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία είναι οι γυναίκες, με ετήσιο αριθμό θανάτων περίπου 281.000.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά: «Με τα δεδομένα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά μάλλον καθυστερημένη και ανεπαρκής η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επί μέρους χωρών προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Άξια προσοχής είναι πρωτίστως η Διεθνής Σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας το 2003 και στην οποία έχει προσχωρήσει τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ελλάδος. Η Σύμβαση αυτή επιβάλλει στη Διεθνή Κοινότητα καθολική και χωρίς περιορισμούς απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε κλειστό χώρο προσιτό στο κοινό και στα συγκοινωνιακά μέσα. Ήδη όμως, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την θέση σε ισχύ της, η Διεθνής αυτή Σύμβαση δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό της, αφού η μεν ΕΕ δεν έχει λάβει κάποιο νομικά δεσμευτικό μέτρο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, οι δε χώρες μέλη είτε την εφαρμόζουν ελλιπώς, είτε δεν την εφαρμόζουν καν, όπως λ.χ. συμβαίνει στην Ελλάδα. Ειδικά στη χώρα μας,  η απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται για το λόγο ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αν και απέτυχαν ν αποτρέψουν την νομοθετική επιβολή της απαγόρευσης ωστόσο κατάφεραν να ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή της, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως γυναίκες και παιδιά), να απειλούνται να προσβληθούν από σοβαρότατα νοσήματα όπως καρκίνο των πνευμόνων, καρδιόπαθειες, άσθμα και πολλά άλλα, ή ακόμη και να οδηγηθούν σε πρόωρο θάνατο.» 

Η επικινδυνότητα και οι συνέπειες του λαθραίου τσιγάρου στην υγεία των πολιτών αλλά και στην οικονομία της χώρας είναι ένα θέμα που επίσης απασχολεί τα μέλη του ENSP κατά την ετήσια συνάντησή τους. Ο Γεώργιος  Σούρλας αναφερόμενος στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην εθνική οικονομία από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων  τόνισε ότι από τα στοιχεία  αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους που εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέκυψε ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100% στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.

Επισήμανε δε, ότι πέρα από τις δαπάνες που απαιτούνται για τη νοσηλεία αυτών που καπνίζουν νοθευμένα τσιγάρα, το Εθνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ το λαθρεμπόριο τσιγάρων ετησίως ανέρχεται σε 456 εκ. ευρώ. Συμπλήρωσε τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών αλλά και το δικαίωμα του ανθρώπου για προστασία της υγείας από το παθητικό κάπνισμα.