To πρωινό κόβει τις λιγούρες!

26-12-2016

Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; H αλήθεια είναι πως έχει χυθεί πολύ μελάνι για το συγκεκριμένο θέμα και ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Από τη μία μεριά βρίσκονται οι φανατικοί υποστηρικτές του πρωινού που μιλούν για πολλαπλά οφέλη. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα πλήρες γεύμα τείνουν:


  • Να έχουν βάρος κοντά στο ιδανικό.
  • Να υιοθετούν περισσότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες όπως η χαμηλή κατανάλωση λιπαρών και τα πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα της επικίνδυνης LDL  χοληστερόλης στο αίμα.
  • Να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Να έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση μέσα στην ημέρα, παρατήρηση η οποία αφορά και τα παιδιά.
  • Να κρυολογούν λιγότερο το χειμώνα.

Όταν όμως οι ερευνητές συγκέντρωσαν αποτελέσματα από όλες τις πρόσφατες μελέτες είδαν πως η κατανάλωση πρωινού δεν οδηγεί απαραίτητα και σε χαμηλότερο βάρος. Πολλές μελέτες μάλιστα έδειξαν πως όσοι δεν τρώνε πρωινό μεταφέρουν τις θερμίδες αυτές σε ένα από τα επόμενα γεύματα τους χωρίς να υπερβάλουν τελικώς στις ημερήσιες θερμίδες τους. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Γιατί για άλλη μία φορά η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να δώσει μία σαφή οδηγία;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να δώσει μία Αμερικανίδα επιστήμονας διερευνώντας το μηχανισμό που πιθανά να κρύβεται πίσω από τα οφέλη του πρωινού. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μία μικρή ομάδα γυναικών και φάνηκε πως το πρώτο γεύμα της ημέρας αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ντοπαμίνης η οποία είναι υπεύθυνη για τις λιγούρες. Συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης μειώνουν τις λιγούρες και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Η έρευνα αυτή ίσως ανοίξει νέους δρόμους δικαιώνοντας όλους εκείνους που υποστηρίζουν τη σημασία του πρωϊνού.

Εάν είστε από εκείνους που τρώνε πρωινό φροντίστε να περιλαμβάνει ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων:

  • Πρωτεΐνη για τον κορεσμό και τα δομικά συστατικά του σώματος: γιαούρτι, τυρί, γαλοπούλα, αυγά, ξηροί καρποί
  • Υδατάνθρακες για την ενέργεια: δημητριακά, μπάρες δημητριακών, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές
  • Καλά λιπαρά για την λειτουργία του εγκεφάλου και την αντιφλεγμονώδη δράση: φυστικοβούτυρο, ταχίνι, μακεδονικός χαλβάς, παστέλι
  • Φρούτα και λαχανικά για τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες: τουλάχιστον μία μερίδα

 

Εάν πάλι είστε από εκείνους που δεν μπορούν με τίποτα να φάνε μόλις ξυπνήσουν μπορείτε να μεταφέρετε το πρωινό γεύμα λίγο αργότερα μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα μαζί με τον καφέ σας ή μόλις φτάσετε στο γραφείο.

Τέλος αφουγκραστείτε το στομάχι σας και τον οργανισμό σας για να δείτε εάν πραγματικά πεινάτε το πρωί. Ακόμα καλύτερα δοκιμάστε να πειραματιστείτε και να εντάξετε ένα ισορροπημένο γεύμα το πρωί. Εάν σας βοηθά, δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε αυτή την αν μη τι άλλο υγιεινή συνήθεια!

  

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

  1. Heather A Hoertel, et al., A randomized crossover, pilot study examining the effects of a normal protein vs. high protein breakfast on food cravings and reward signals in overweight/obese “breakfast skipping”, late-adolescent girls, Nutrition Journal, doi:10.1186/1475-2891-13-80, published online 6 August 2014.
  2. Brown AW1, Bohan Brown MM, Allison DB. Belief beyond the evidence: using the proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific evidence. Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1298-308. doi: 10.3945/ajcn.113.064410. Epub 2013 Sep 4.
  3. Kellog’s. Benefits of Breakfast factsheet. Last accessed 16/10/2014. http://www.kelloggs.co.uk/content/dam/newton_en_gb/media/benefits%20of%20breakfast.pdf