Τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια σημαντικών εμβολίων στην ελληνική αγορά κρούει ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα διφθερίτιδας και τον θάνατο ενός παιδιού, ο κ. Οικονόμου θέτει εκ νέου το ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης και των ενηλίκων.
«Ως γνωστόν η ανοσιακή επάρκεια μετά τον τελευταίο εμβολιασμό που θεωρητικά γίνεται μεταξύ 11 και 12 ετών, διαρκεί για 10 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία της ενήλικης ζωής», σημειώνει και προσθέτει ότι:
Έως και προ περίπου 2 ετών κυκλοφορούσε το εμβόλιο DTvax το οποίο πλέον είναι σε απόλυτη έλλειψη. Εξίσου σημαντικό ζήτημα επίσης αποτελεί η απόλυτη έλλειψη, από τουλάχιστον 3 ετών, του εμβολίου Tdap (Τετάνου, διφθερίτιδος, ακυτταρικό κοκύτη). Το εμβόλιο αυτό, όπως ορίζεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να χορηγείται σε κάθε κύηση στις έγκυες γυναίκες κατά προτίμηση από την 27 η έως την 36 η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό.
Όπως υπογραμμίζει. «ο μη εμβολιασμός θέτει τα νεογέννητα σε πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κοκκύτη. Εξαιτίας της ελλείψεως αυτής τα τελευταία τουλάχιστον 4 έτη η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων δεν εμβολιάζεται και μια μικρή μειοψηφία εμβολιάζεται με το τετραδύναμο εμβόλιο Boostrix, το οποίο όμως περιέχει και αδρανοποιημένο τμήμα για την πολυομυελίτιδα (IPV) που επισήμως δεν υπάρχει οδηγία που να το επιτρέπει».
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ ερωτά τον υπουργό εάν «σκοπεύει το Υπουργείο να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εμβόλια έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω νέα κρούσματα ασθενειών όπως περιγράψαμε παραπάνω;».