Το σεξ μετά τον καρκίνο

26-12-2016
Ο καρκίνος αλλάζει τη ζωή μιας γυναίκας. Η ίδια ασθένεια όσο και οι βαριές θεραπείες για την αντιμετώπιση του μπορεί να αφήσουν τα σημάδια στους στο σώμα αλλά και το μυαλό της γυναίκας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στον ερωτικό τομέα.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνου Ασκητή παρουσίασε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως λες έπασχαν από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.
 
Μια άλλη έρευνα έγινε σε γυναίκες που είχαν υποστεί σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή.
Αυτή η έρευνα έδειξε πως το 73% των γυναικών αυτών έπασχαν από υποτονική σεξουαλική επιθυμία.
 
Μια τρίτη μελέτη που έγινε για τη ποιότητα ζωής των γυναικών που είχαν επιβιώσει μετά από καρκίνο των ωοθηκών, έδειξε ότι παρόλο που 5 χρόνια μετά τη διάγνωση είχαν εξαιρετική συνολική ποιότητα ζωής, τα σεξουαλικά συμπτώματα συνεχίζονταν.
Μάλιστα, το 57% των ασθενών λένε πως εμφάνισαν πτώση της σεξουαλικής τους λειτουργίας εξαιτίας του καρκίνου.
 
Η ηλικία φαίνεται να παίζει ρόλο στις μακροπρόθεσμες σεξουαλικές συνέπειες, ανεξαρτήτως διάγνωσης, σημειώνει ο κ. Ασκητής.
Νεότερη μελέτη αξιολόγησε την ποιότητα ζωής επιζώντων με γυναικολογικό καρκίνο. Οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες κάτω των 45 ετών με γυναίκες άνω των 45, σχεδόν 3 χρόνια μετά τη θεραπεία τους.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι νεότερες γυναίκες φάνηκε να έχουν χειρότερη σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και υψηλότερων ποσοστών φτωχής εικόνας σώματος, χειρότερη κολπική λειτουργία και βαρύτερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
 
Όπως τονίζει ο Θάνος Ασκητής, θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής οικειότητας επηρεάζουν σημαντικά τις ασθενείς μετά από τη διάγνωση και τη θεραπεία γυναικολογικού καρκίνου. Η σεξουαλική νοσηρότητα είναι συχνά ένα οδυνηρό πρόβλημα που υποθεραπεύεται ανάμεσα στις επιζώντες με γυναικολογικό καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με γυναικολογικό καρκίνο, βιώνουν αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική τους ζωή εξαιτίας της ασθένειας. Πέρα από τις οργανικές συνέπειες (δυσπαρευνία, κολπική αιμορραγία), υπάρχουν και ψυχολογικοί καθώς και σχεσιακοί παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: