Το σώμα μας λειτουργεί σε κύκλους τεσσάρων ωρών

26-12-2016
Μας λένε πως πρέπει να τρώμε λίγο και τακτικά. Μας λένε επίσης πως καλό είναι να κοιμόμαστε έστω και για μισή ώρα μέσα στην ημέρα. Και τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων βρήκε την εξήγηση. Γιατί το σώμα μας λειτουργεί με κύκλους τεσσάρων ωρών. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και από το πανεπιστημιακό ινστιτούτο ψυχικής υγείας Douglas Mental Health University Institute έκαναν μελέτες και πειράματα σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο οργανισμός του ανθρώπου βασίζεται όχι μόνο στον 24ωρο κύκλο αλλά και σε κύκλους διάρκειας 4 ωρών, γνωστοί ως ultradian ρυθμός (ultradian rhythm). Μάλιστα, όπως βρήκαν, οποιαδήποτε διαταραχή αυτών των 4ωρων κύκλων μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
 
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο eLife έδειξε πως ο ημερήσιος κύκλος ύπνου-ξύπνιου διέπεται από έναν 24ωρο εσωτερικό διακόπτη, το λεγόμενο «εσωτερικό ρολόι» ή κιρκαδικό ρολόι. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι η ημερήσια δραστηριότητα επηρεάζεται και από ρυθμούς πολύ πιο μικρής διάρκειας από τις 14 ώρες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «ultradian ρυθμοί» και ακολουθούν έναν 4ωρης διάρκειας κύκλο.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην Daily Mail «οι ultradian ρυθμοί, με περιόδους που κυμαίνονται από μία έως αρκετές ώρες, έχουν συνδεθεί με διάφορες πτυχές της φυσιολογίας των θηλαστικών».
 
Όπως είπε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Kai-Florian Storch «συνήθως, μέσα στο 24ωρο ημερήσιο ή κιρκάδιο ρυθμό, οι ultradian ταλαντώσεις έχουν παρατηρηθεί στο πλαίσιο κίνησης, του ύπνου, διατροφής, θερμοκρασίας του σώματος, ορμονών και μονοαμινών στον εγκέφαλο σε διάφορα είδη, από μύγες φρούτων μέχρι και στον άνθρωπο».
 
Αυτοί οι 4ωροι ultradian ρυθμοί ενεργοποιούνται από τη ντοπαμίνη, μια χημική ουσία «κλειδί» στον εγκέφαλο. Όταν διαταραχτούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με αυτούς που πάσχουν από διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, αυτοί οι 4ωροι κύκλοι μπορεί να «τεντωθούν» έως και 48 ώρες. 
 
Τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν πως όταν επηρεάζεται ο ultradian ρυθμός, διαταράσσεται και ο ύπνος ενώ μπορεί να προκληθεί μανία σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. Μάλιστα είναι πιθανό αυτή η διαταραχή να σχετίζεται και με σχιζοφρενικά επεισόδια.