Το στοίχημα των 5 στόχων για την υγεία του Κων/νου Φρουζή

26-12-2016

Τομές και όχι πασαλλειμματα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην παρέμβασή του στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την Υγεία τονίζοντας ότι είμαστε σε οριακό σημείο και δε θα πρέπει να επιτρέψουμε τον παραλογισμό και το ρατσισμό της τρόικας απέναντι στους έλληνες ασθενείς να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της δαπάνης από το 1,2-1.3% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φραμκευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας είπε ότι θα πρέπει για να λειτουργεί η αγορά να πετύχουμε τους εξής στόχους:

  1. με τα νέα φάρμακα,
  2. με τιμές on και off patent και γενοσήμων  όχι «σούπα» (δηλαδή των on χαμηλές, και των off & γενοσήμων  πιο ψηλές απ’ ότι πρέπει),
  3. με υψηλότερους όγκους στα off & γενόσημα, χωρίς όμως ανεξέλεγκτα δεκάδες γενόσημα ανά δραστική όπου κάποιοι παρασιτούν εμποδίζοντας τους καλύτερους «γενοσημάδες» να προοδεύσουν,
  4. με μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα,
  5. με κανονικότερες πληρωμές και άρα με συγκεκριμένο cash flow πλάνο για τις εταιρείες προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Ο κος Φρουζής επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσει ο λογιστικός παραλογισμός που θα οδηγήσει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας από τα 80 χρόνια φτάνοντας σε επίπεδα ανατολικής Ευρώπης που είναι τα 68 με συνέπεια την απώλεια μιας γενιάς Ελλήνων.