Το στρες των μαμάδων ευθύνεται για τα χαλασμένα δόντια των παιδιών

26-12-2016
Είναι ορισμένα παιδιά τα οποία έχουν πιο ευαίσθητα δόντια που χαλάνε πιο εύκολα. Νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως για αυτό μπορεί να ευθύνεται και το άγχος των μαμάδων.
 
Ερευνητές από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο του King’s College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Washington ανέλυσαν στοιχεία για 716 ζευγάρια μητέρας – παιδιού (ηλικίας δύο έως έξι ετών).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας American Journal of Public Health, έδειξαν πως υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια εκείνων των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα (44,2% έναντι 27,9%).
 
Οι επικεφαλής της έρευνας Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον  διαπίστωσαν ακόμα πως υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).
 
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: