Το συναίσθημα του δέους φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

26-12-2016
Μπορεί το συναίσθημα του δέους να το έχουμε συνδυάσει με κάτι αρνητικό. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Δέος μπορεί να μας προκαλέσει και μια φαντασμαγορική και πρωτόγνωρη εμπειρία που μας αφήνει άφωνους. Και τότε, λένε Αμερικανοί επιστήμονες οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας γίνονται καλύτερες. Πως;
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν πως μια εμπειρία που μας προκαλεί δέος μπορεί να μας κάνει πιο συμπονετικούς, να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους άλλους, ταπεινούς και γενναιόδωρους.
 
Ο Δρ. Dacher Keltner και η επιστημονική του ομάδα ζήτησαν από  119 φοιτητές να γράψουν πόσες φορές στη ζωή τους έχουν αισθανθεί δέος. Στη συνέχεια έκαναν τεστ προσωπικότητας και βρήκαν πως οι φοιτητές που είχαν αισθανθεί περισσότερες φορές δέος είχαν πιο έντονα και τα χαρακτηριστικά της γενναιοδωρίας, της πίστης, της ταπεινότητας και της συμπόνιας.
 
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή το συναίσθημα του δέους είναι τόσο δυνατό που μας επιτρέπει να βγούμε από τον εαυτό μας και να δούμε έστω και για δευτερόλεπτα ένα συμβάν, μια είδηση, μια εικόνα ή μια εμπειρία ως τρίτοι.