Το συστηματικό bullying είναι χειρότερο από την σωματική κακοποίηση

26-12-2016
Το bullying, δηλαδή τον εκφοβισμό, ακόμα δεν τον έχουν πάρει όλοι αρκετά σοβαρά. Κυρίως γιατί δεν έχει να κάνει με την υγεία και τον κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα. Μεγάλο λάθος. Γιατί νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το συστηματικό bullying μπορεί να κάνει χειρότερο κακό σε έναν άνθρωπο από την σωματική κακοποίηση.
 
Ερευνητές από την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περισσότερους από 5.300 νεαρούς, ηλικίας από 19 έως 25 ετών, σε Αμερική και Βρετανία, που σε ηλικία οκτώ έως 16 ετών, είτε είχαν κακοποιηθεί σωματικά, είτε είχαν υποστεί bullying, είτε και τα δύο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έδειξαν πως τα παιδιά που πέφτουν θύματα συστηματικού εκφοβισμού από τους συνομηλίκους τους, εμφανίζουν αργότερα πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα ακόμη και από τα παιδιά που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση.
Η σωματική κακοποίηση άφηνε λιγότερα ψυχικά σημάδια στο άτομο, κυρίως κατάθλιψη, ενώ το θύμα εκφοβισμού ήταν πιθανότερο να υποφέρει από περισσότερα ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, αυτοκτονικές τάσεις. 
 
Οι νέοι που στα παιδικά τους χρόνια είχαν υποστεί συστηματικό bullying είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κρίσεις άγχους και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις στα 18 τους, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν κακοποιηθεί σωματικά.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αναπτυξιακής ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Warwick «γενικά, ένα κακοποιημένο παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να πέσει και θύμα εκφοβισμού, από ότι ένα μη κακοποιημένο» και προσέθεσε πως τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δέχονται σωματικής κακοποίησης. Ένα 10% των παιδιών υφίσταται και τα δύο.