Το τεχνητό φως προκαλεί αδυναμία και απώλεια μυικής μάζας

26-12-2016

Το τεχνητό φως μπορεί να μας κάνει ευάλωτους, να αδυνατίσει τους μυς μας και να κάνει τα κόκκαλά μας πιο εύθραστα σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές κράτησαν ποντίκια σε αυτό το τεχνητό φως  που χρησιμοποιουύν τα συστήματα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο για 6 μήνες. Αποδείχθηκε, ότι τα ποντίκια αυτά μετά από 6 μήνες είχαν χάσει μυική μάζα και εμφάνιζαν πρόωρα συμπτώματα οστεοπόρωσης, ενώ το ανοσολογικό τους σύστημα έδειχνε σαν να προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη.

Σε τελική ανάλυση οι ακαδημαϊκοί κατέληξαν, ότι ο φυσιολογικός κύκλος της μέρας που ακολουθείται από τη νύχτα επηρεάζει τα ζώα.

Η καθηγήτρια Johanna Meijer από το Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία που είχε την επίβλεψη της μελέτης είπε: Συνηθίζαμε να βλέπουμε τη διαδοχή της νύχτας από τη μέρας, σαν κάτι που δεν επηρέαζει την υγεία μας. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι αυτό δε συμβαίνει και σε αυτό το συμπέρασμα, καταλήγουν έρευνες από όλο τον κόσμο. 

Η δική μας μελέτη λέει η κα Meijer, απέδειξε ότι η απουσία φυσιολογικών ρυθμών στην εναλλαγή του φωτός, οδηγεί σε μια σειρά διαταραχών της υγείας μας.

Πάντως σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Current Biology», αναφέρεται ότι τα ποντίκια έδειξαν σημάδια βελτίωσης, όταν επανήλθαν στη φυσιολογική εναλλαγή μέρας νύχτας.

Είναι ενθαρρυντικό λοιπόν, ότι οι βλάβες που μπορεί να υποστεί κάποιος, ζώντας σε τεχνητό φως δεν είναι μόνιμες, αλλά αναστρέψιμες, εφόσον αυτός επανακάμψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς εναλλαγής του φωτός.