Το “τελευταίο ταγκό Υγείας και Οικονομίας” στο πρώτο πλάνο του συνεδρίου της ΕΣΔΥ

26-12-2016

Ολοκληρώνεται σήμερα  το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: αδιέξοδα και υπερβάσεις». Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών έδωσαν το παρόν θεσμικοί  παράγοντες από το χώρο της υγείας, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων αλλά και πλήθος ακαδημαϊκών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου έγιναν διαπιστώσεις εκτέθηκαν απόψεις αλλά και διατυπώθηκαν προτάσεις και ερωτήματα.

Το μεγάλο στοίχημα στο οποίο κατέληξαν οι περισσότεροι ομιλητές είναι πως θα επιτευχθεί σε τέτοια εποχή ύφεσης που ζούμε  να περιορίσουμε τις δαπάνες που είχαν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά να μη μειωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και όλους τους παράγοντες της υγείας, να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αλλά και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας για να πληγεί ακόμη περισσότερο η ευημερία της χώρας.

Ο υπουργός οικονομικών κος Γιάννης  Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο τόνισε ότι έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις διότι είχαμε το πιο στρεβλά δαπανηρό σύστημα Υγείας στην Ευρώπη και ακόμη αν υπάρχει βραχυπρόθεσμο κόστος διότι θίγονται εισοδήματα είναι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε πάλι να μιλάμε για ανάπτυξη.

«Ταγκό χορεύουν Υγεία και Οικονομία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός κος Μάριος Σαλμάς θέλοντας να τονίσει ότι αυτοί οι δύο χώροι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αναφέρθηκε εκτεταμένα στα μεγάλα προβλήματα  του ΕΟΠΥΥ αλλά και στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για να ξεκαθαρισθεί εάν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια δημόσια ασφαλιστική εταιρεία, ή ως προνοιακός Οργανσμός.

Τέλος ο κος Γιάννης  Κυριόπουλος Πρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής του συνεδρίου και κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ διατύπωσε την πρόταση, αφού ούτε να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα από τους ασφαλισμένους δε γίνεται αλλά ούτε και επί πλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να μπουν φόροι υπέρ ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα στα αλκοολούχα ποτά αλλά και στο κόκκινο κρέας. Υγείας. Θα πρέπει να μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες τόνισε ο κος Κυριόπουλος  πως θα διευρυνθεί  χρηματοδοτική βάση  προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος της δημόσιας Υγείας.

Βάννα Κεκάτου