Το τραπέζι των διακοπών

26-12-2016

Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος

Το πολύ φαγητό δεν είναι απόλαυση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι…

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους Έλληνες σχεδόν καθημερινή συνήθεια. Τόσο ο καλός καιρός όσο και οι διακοπές, οι πολυήμερες ή ακόμη και οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, συμβάλλουν στη συχνή κατανάλωση φαγητού έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία. Αν και όλοι μας απολαμβάνουμε αυτές τις εξορμήσεις, ειδικά αν είμαστε με καλή παρέα, σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι αυτά τα γεύματα μπορούν να αποδειχτούν μέχρι και επικίνδυνα τόσο για την υγεία μας όσο και για τη σιλουέτα μας. 
Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε φαγητό μακριά από την κουζίνα μας και τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες, αλλά και τα παραπανίσια κιλά, όταν είμαστε σε διακοπές; 
Αν και για πολλούς οι διακοπές είναι συνώνυμες με υπερφαγία, θα ήταν προτιμότερο να προσέξουμε, τουλάχιστον, κάποιες τροφές που καταναλώνουμε το καλοκαίρι και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μεταβολικός ρυθμός μας είναι χαμηλότερος το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας και γι’ αυτό με την υπερκατανάλωση θερμίδων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γυρίσουμε βαρύτεροι από τις διακοπές. Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε κυρίως το καλοκαίρι και τα οποία πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε, είναι:

Αναψυκτικά: όταν είμαστε κάτω από τον δυνατό ήλιο, συχνά αναζητούμε ένα ποτήρι παγωμένο αναψυκτικό, τύπου «κόλα» ή άλλο. Δεν είναι όμως η καλύτερη επιλογή. Αρχικά, διότι τα αναψυκτικά αυτά δίνουν αρκετές «κενές» θερμίδες, που στα κανονικά αναψυκτικά φτάνουν τις 152 (ένα κουτάκι έχει περίπου 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη!). Παράλληλα, η πρόσληψη τόσο μεγάλης ποσότητας ζάχαρης σίγουρα δεν μας ξεδιψάει όσο θα θέλαμε και ίσως μας οδηγεί σε υπερκατανάλωσή τους.

Παγωτά: το παγωτό είναι ίσως το τρόφιμο που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως μια τροφή με πολλές θερμίδες, κυρίως από λίπος, αλλά και ιδιαίτερα ευπαθής στις καλοκαιρινές κλιματικές συνθήκες. Έτσι, ένα παγωτό μπορεί να μας «φορτώσει» με αρκετές θερμίδες, που κυμαίνονται -ανάλογα με τον τύπο του παγωτού- από 90-350 ανά μπάλα ή περίπου 180-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Λιγότερες βέβαια βρίσκουμε στα παγωτά τύπου «γρανίτα» και περισσότερες σε τύπου «παρφέ». Τελευταία, οι μεγάλες εταιρείες έχουν φέρει στην αγορά παγωτά τύπου «λάιτ», που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (70-120 ανά ξυλάκι). Πέρα όμως από το θερμιδικό φορτίο, τα παγωτά θέλουν μεγάλη προσοχή αφού εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν από τη ζέστη. Έτσι, προσοχή θέλουν τα παγωτά που προσφέρονται χύμα, καθώς και τα παγωτά ψυγείου που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Ενα παγωτό που έχει κομμάτια πάγου είναι συχνά ακατάλληλο για κατανάλωση και χρειάζεται προσοχή.

Αλκοόλ: το αλκοόλ, και κυρίως η μπίρα, είναι μια κλασική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στη βραδινή έξοδο στις διακοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ένα ποτήρι μπίρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι), οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητά της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ποιος μένει μόνο στο ένα;). Μεγάλη προσοχή θέλουν επίσης τα σχετικά καινούργια ποτά σε ατομικά μπουκάλια, που συνδυάζουν βότκα ή τζιν με αρκετή ζάχαρη. Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μην πάρουμε κιλά; Τι πρέπει να προσέχουμε στις υψηλές θερμοκρασίες και ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.

 

Πηγή: foodbites.eu