Το βούτηγμα του ψωμιού στο λάδι είναι γεμάτο μικρόβια

26-12-2016
Σε ποιον δεν αρέσει να βουτάει το ψωμί του στο λάδι που έχει μείνει από μια λαχταριστή χωριάτικη σαλάτα; Παρόλα αυτά. Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως αυτή είναι μια κακή συνήθεια αφού αυτό το λάδι μπορεί να έχει μικρόβια.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως ο κίνδυνος από τα μικρόβια υπάρχει όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι ενω μοιράζεται τη σαλάτα με τους υπόλοιπους.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ρόμπερτ Σμέρλινγκ αναφέρθηκε και σε μια παλαιότερη έρευνα που έδειξε πως η μόλυνση αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν αυτή την παλαιότερη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.
 
Μάλιστα η μεταφορά των μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
 
Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και σταλάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ πίσω στο μπωλ, μεταφέροντας μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν απομείνει από το πρώτο δάγκωμα.
 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα που μοιράζονται τα ντιπ μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν παθογόνους παράγοντες στους συνδαιτυμόνες τους» έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων» (JFS).
 
Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές λοιμώξεις.
 
Τι θα πρέπε λοιπόν να κάνουμε όταν μας έρθει η όρεξη να ρίξουμε το ψωμί μας στο λάδι της σαλάτας; Να γυρίστε τη μπουκιά σας από την πλευρά που δεν έχουμε δαγκώσει πριν ξαναρίξουμε το ψωμί μέσα για δεύτερη φορά.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: