Τρίτη δόση εμβολίου: Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού – Εισήγηση για επίσπευση στους 4 μήνες

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
03-12-2021

Πράσινο φως για την επίσπευση της χορήγησης της 3ης δόσης εμβολίου κατά covid19, αναμένεται να δώσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Το θέμα έχει ήδη τεθεί από την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί η συντόμευση της λεγόμενης ενισχυτικής δόσης κάτω από 6 μήνες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς να εξετάσει το ενδεχόμενο η χορήγηση της 3ης δόσης να γίνεται ακόμη και στους 4 μήνες. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η ανοσία φθίνει προοδευτικά και στους 6 μήνες ήδη ο πολίτης είναι «ευάλωτος».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge. «Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση πρόσθεσε: «Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες. Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα, η Επιτροπή Εμβολιασμού και εκτός απροόπτου οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα τη Δευτέρα. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα τα ραντεβού ώστε όσοι έχουν συμπληρώσει τους τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την 3η δόση. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού Νόσησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύ του θα περιοριστεί στους 5 μήνες, από 6 που είναι σήμερα.