Τροφές με αρνητικές θερμίδες: Πολύ καλό για να είναι αληθινό;

08-11-2016

Για τον καθένα υπάρχουν «μαγικές» τροφές: το παγωτό, η σοκολάτα, τα τυριά, η πίτσα, το σουβλάκι και η λίστα δεν μοιάζει να έχει τελειωμό! Για όσους όμως προσπαθούν να χάσουν βάρος φαγητά τα οποία βοηθούν στο κάψιμο των επιπλέον θερμίδων φαντάζουν ιδανικά. Υπάρχει όμως μαγική συνταγή όταν μιλάμε για απώλεια κιλών; Οι ειδικοί απαντούν κατηγορηματικά όχι, και οι λόγοι που ακολουθούν θα σας πείσουν.

 

Ποιές είναι οι τροφές με αρνητικές θερμίδες;

Το σέλερυ, το μαρούλι, τα μήλα, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, τα μανιτάρια, το αγγούρι και τα καρότα κατατάσσονται από πολλούς στην λίστα των τροφών με αρνητικές θερμίδες. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στο γεγονός πως μετά από κάθε γεύμα το σώμα καταναλώνει ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, για να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Η διεργασία αυτή ονομάζεται επιστημονικά «θερμογέννεση». Όσο πιο πολύπλοκο είναι το πλέγμα των τροφών που επιλέγετε να φάτε, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται το σώμα να τις επεξεργαστεί και συνεπώς καίει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι λαμβάνει. Τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω πληρούν το κριτήριο αυτό καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό και ταυτόχρονα περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες ανά προτεινόμενη μερίδα. 

Γιατί οι ειδικοί της διατροφής καταρρίπτουν το μύθο;

Η σκέψη πως υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, στη γέννησή της δεν είναι ουτοπική. Ο μεταβολισμός πράγματι βασίζεται εν μέρη στη θερμογέννεση του φαγητού. Η τελευταία όμως διεργασία δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να καθορίσει το βάρος. Με απλά λόγια, οι θερμίδες που καίει κανείς για να απορροφήσει την τροφή είναι πάντα λιγότερες από εκείνες που περιέχονται στα εν λόγω τρόφιμα. Επιπλέον κάποιο ισχυρίζονται πως το σέλερυ για παράδειγμα, αποθηκεύεται στο ψυγείο και επειδή είναι πλούσιο σε νερό «παγώνει» το σώμα το οποίο τελικά αναγκάζεται να αυξήσει τις καύσεις για να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία. Φυσικά, καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει πως το παγωμένο νερό αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση από τον οργανισμό! 

Κλείνοντας μπορεί το σέλερυ, το μαρούλι, το σπανάκι και οι άλλες τροφές φυτικής προέλευσης να μην περιέχουν «αρνητικές» θερμίδες, συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους με δύο τρόπους. Πρώτον είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Δεύτερον, επιλέγοντας ένα μήλο αντί για ένα γλύκισμα χορταίνεται καλύτερα γλιτώνοντας περιττή ενέργεια. Κυρίως όμως να θυμάστε πως η προσπάθεια για να διατηρήσετε τα κιλά σας είναι συνεχής και βασίζεται στη δημιουργία ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και άσκησης.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com