Το τσάι μπορεί να είναι το αγαπημένο ρόφημα για κάποιους. Όταν όμως το πίνουμε με συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Σύμφωνα με τη Deborah Grayson, φαρμακοποιό και διατροφική θεραπεύτρια, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.
Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα ροφήματα, είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο – ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
«Αν πίνετε πάντα τσάι με το γεύμα σας, μπορεί να πάθετε αναιμία», δήλωσε η Grayson.
Τσάι και διατροφή
Ο κίνδυνος αναιμίας, δηλαδή σοβαρής έλλειψης σιδήρου, είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν είστε γυναίκα με έχει έμμηνο ρύση.
Τα τρόφιμα που «απαγορεύεται» να καταναλώνονται με τσάι και καφέ είναι όσα περιέχουν σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο τσάι και τον καφέ, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη φλεγμονή.
Εκτός από το τσάι και τον καφέ, οι πολυφαινόλες βρίσκονται επίσης σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά – αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Οι ταννίνες, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο κρασί, καθώς και τα οξαλικά, είναι επίσης γνωστές για την ανασταλτική τους δράση στον σίδηρο.
Πιστεύεται ότι περίπου το 8% των γυναικών και το 3% των ανδρών πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ακραία εξάντληση, τριχόπτωση και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
Η Grayson επισημαίνει και κάποια ακόμη λάθη «κατά τη διάρκεια του γεύματος» που μπορεί να έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Συμβουλεύει, για παράδειγμα, όσους θέλουν να αποκτήσουν βάρος ή μυϊκή μάζα, να αποφεύγουν να πίνουν πολλά υγρά μαζί με τα γεύματα.
«Η παρουσία υγρών στο στομάχι μπορεί να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε. Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν γενικά όρεξη για φαγητό, πίνετε μόνο λίγες γουλιές νερού, αν χρειαστεί, για να φάτε μια φυσιολογική ποσότητα φαγητού».
Η επιλογή της κατάλληλης σαλάτας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των «πεπτικών συμπτωμάτων μετά το γεύμα».
Η Grayson λέει ότι τα πικρά φύλλα, όπως η ρόκα και τα ραδίκια, «διεγείρουν τη διαδικασία της πέψης και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να προετοιμαστεί για να χωνέψει πλήρως την τροφή που τρώμε».
Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε το αργότερο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο και να μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα για να αποφύγετε τα συμπτώματα παλινδρόμησης.
Επιπλέον, το να τρώτε στο τραπέζι και όχι στον καναπέ, διευκολύνει το πεπτικό να διασπάσει την τροφή και μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, καταλήγει η Grayson.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τσάι: Γιατί θεωρείται το… «μπότοξ της φύσης»