Τσάι: Πότε μπορεί να γίνει… επικίνδυνο

τσάι πέφτει από την κανάτα στο φλιτζάνι
05-02-2021

Το τσάι είναι στο μυαλό μας κάτι ευεργετικό. Κι όμως. Υπάρχει κίνδυνος να γίνει επικίνδυνο για την  υγεία μας. Πώς; Αν το καταναλώσουμε καυτό.

Έρευνα Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως η συχνή κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ και το συχνό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται, αν προστεθεί σε αυτά και το καυτό τσάι. Όμως από μόνο του το καυτό τσάι δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εφόσον κάποιος ούτε πίνει αλκοόλ, ούτε καπνίζει. 

Ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και το Κέντρο Υγελιας του Πεκίνου δημοσίευσαν την έρευνα τους στο Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Οι ειδικοί, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Από αυτούς, οι 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια μιας δεκαετίας
Βρήκαν πως, όσοι έπιναν ζεματιστό τσάι, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν τουλάχιστον πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία. Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι (αλλά όχι αλκοόλ), είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι «η αποχή από το καυτό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν».

Ειδικοί στη Βρετανία είπαν πως στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία. Έτσι, κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον οισοφάγο, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.

Πηγη: http://annals.org/aim/article-abstract/2671921/effect-hot-tea-consumption-its-interactions-alcohol-tobacco-use-risk