ΤΣΑΡΛΣ ΧΑΓΚΙΝΣ

Charles Huggins
21-09-2021

Ο Τσαρλς Μπρέντον Χάγκινς (22 Σεπτεμβρίου 1901 – 12 Ιανουαρίου 1997) ήταν Καναδός ιατρός, φυσιολόγος και ερευνητής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, με ειδικότητα στον καρκίνο του προστάτη.

Το 1966 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, το οποίο μοιράστηκε με τον Φράνσις Ρους, για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με την ορμονική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ο Τσαρλς Χάγκινς απέδειξε ότι μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης επιτυγχάνεται υποχώρηση του καρκίνου. Αυτή ήταν η πρώτη ανακάλυψη που απεδείκνυε ότι κάποια μορφή καρκίνου μπορούσε να ελεγχθεί με χρήση ορμόνης.

Ο Χάγκινς γεννήθηκε στο Χάλιφαξ και σπούδασε αρχικώς στο Πανεπιστήμιο Ακάντια της Νέας Σκωτίας και μετά στο Χάρβαρντ, παίρνοντας το πτυχίο της ιατρικής το 1924. Ειδικεύθηκε στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπό τον Frederick A. Coller.

Ο Χάγκινς βρήκε μία μέθοδο για τη μέτρηση των επιπτώσεων των μεταβολών των ορμονών στη λειτουργία του προστάτη. Ανεκάλυψε ότι η χορήγηση οιστρογόνων οδηγεί σε ατροφία του αδένα, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με τη χορήγηση ανδρογόνων. Το 1941 συνειδητοποίησε, μαζί με τον Κλάρενς Χότζες την ευεργετική επίδραση της αφαιρέσεως του αδένα στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Ο Χάγκινς πέθανε στο Σικάγο σε ηλικία 95 ετών. Η σύζυγός του είχε αποβιώσει 14 χρόνια νωρίτερα, το 1983.