ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΡΟΥ

Charles Drew
02-06-2021

Ο Τσαρλς Ρίτσαρντ Ντρου (3 Ιουνίου 1904 – 1 Απριλίου 1950) ήταν Αμερικανός χειρουργός και ιατρικός ερευνητής. Έκανε έρευνα στον τομέα των μεταγγίσεων αίματος, αναπτύσσοντας βελτιωμένες τεχνικές αποθήκευσης αίματος και εφάρμοσε τις ειδικές του γνώσεις στην ανάπτυξη τραπεζών αίματος μεγάλης κλίμακας στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς να σώσουν χιλιάδες ζωές συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ως ο πιο εξέχων Αφροαμερικανός στον τομέα, ο Ντρου διαμαρτυρήθηκε για την πρακτική του φυλετικού διαχωρισμού στη δωρεά αίματος, καθώς δεν είχε επιστημονική βάση, και παραιτήθηκε από τη θέση του στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος διατήρησε την πολιτική μέχρι το 1950.

Στα τέλη του 1940, πριν οι ΗΠΑ εισέλθουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Ντρου στρατολογήθηκε από τον John Scudder για να βοηθήσει στη δημιουργία και τη διαχείριση ενός πρώιμου πρωτότυπου προγράμματος για την αποθήκευση και τη διατήρηση του αίματος. Εδώ ο Ντρου μπόρεσε να εφαρμόσει τη διατριβή του για να βοηθήσει στη διατήρηση και τη μεταφορά του αίματος. Έπρεπε να συλλέξει, να δοκιμάσει και να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες πλάσματος αίματος για διανομή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ντρου κατάλαβε ότι η εκχύλιση πλάσματος από το αίμα απαιτούσε τόσο φυγοκέντρηση όσο και υγρή εκχύλιση. Κάθε εξαγωγή διεξήχθη υπό ελεγχόμενες συνθήκες για την εξάλειψη του κινδύνου μόλυνσης. Απόκρυψη αέρα, υπεριώδες φως και Merthiolate χρησιμοποιήθηκαν όλα για τον μετριασμό της πιθανότητας μόλυνσης του πλάσματος.

Ο Ντρου πήγε στη Νέα Υόρκη ως ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Blood for Britain των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν εδώ που ο Ντρου βοήθησε να τεθούν τα πρότυπα για άλλα νοσοκομεία που δωρίζουν πλάσμα αίματος στη Βρετανία, διασφαλίζοντας καθαρές μεταγγίσεις μαζί με την κατάλληλη ασηπτική τεχνική για να εξασφαλιστεί η αποστολή βιώσιμων διασπορών πλάσματος στη Βρετανία. Το έργο Blood for Britain ήταν ένα έργο για να βοηθήσει Βρετανούς στρατιώτες και πολίτες δίνοντας αίμα των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντρου ξεκίνησε αυτό που αργότερα θα ήταν γνωστό ως bloodmobiles, τα οποία ήταν φορτηγά που περιείχαν ψυγεία με αποθηκευμένο αίμα. Αυτό επέτρεψε μεγαλύτερη κινητικότητα όσον αφορά τις μεταφορές καθώς και τις μελλοντικές δωρεές

Ο Ντρου δημιούργησε μια κεντρική τοποθεσία για τη διαδικασία συλλογής αίματος, όπου οι αιμοδότες μπορούσαν να πάνε για να δώσουν αίμα. Φρόντισε να ελεγχθεί όλο το πλάσμα αίματος πριν αποσταλεί. Εξασφάλισε ότι μόνο εξειδικευμένο προσωπικό χειριζόταν πλάσμα αίματος για να αποφύγει την πιθανότητα μόλυνσης. Το πρόγραμμα Blood for Britain λειτούργησε με επιτυχία για πέντε μήνες, με συνολικές συλλογές σχεδόν 15.000 ατόμων που έδωσαν αίμα και με περισσότερα από 5.500 φιαλίδια πλάσματος αίματος. Ως αποτέλεσμα, το Blood Transfusion Betterment Association επικρότησε τον Drew για το έργο του.