ΤΣΑΡΛΣ ΣΟΚΑΡΙΔΗΣ

Charles Socarides
22-12-2021

Ο Τσάρλς Σοκαρίδης (24 Ιανουαρίου 1922 – 25 Δεκεμβρίου 2005) ήταν Αμερικανός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, γιατρός, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Brockton της Μασαχουσέτης. Εστίασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην ομοφυλοφιλία, η οποία πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει. Βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Ένωσης για την Έρευνα & Θεραπεία της Ομοφυλοφιλίας (NARTH) το 1992 και εργάστηκε εκτενώς με την οργάνωση μέχρι το θάνατό του.

Ο Σοκαρίδης ήταν ασκούμενος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής στη Νέα Υόρκη από το 1954 μέχρι το θάνατό του. Θεράπευε ασθενείς για ομοφυλοφιλία σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ανέφερε ότι «περίπου το ένα τρίτο» των ασθενών του έγιναν ετεροφυλόφιλοι μετά τη θεραπεία. Δίδαξε Ψυχιατρική στο Columbia University και στο State University of New York Downstate Medical Center και ήταν Κλινικός Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης από το 1978 έως το 1996. Έδωσε διάλεξη για τα ερευνητικά του ευρήματα στο Λονδίνο στο Anna Freud Centre, την κλινική Portman, την Tavistock Clinic και πριν από τη Βρετανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.

Μεγάλο μέρος της καριέρας του Σωκαρίδη ήταν αφιερωμένο στη μελέτη της ομοφυλοφιλίας. Έχει ομαδοποιηθεί με τους Irving Bieber και Lionel Ovesey ως τους κύριους εκπροσώπους του ψυχαναλυτικού ρεύματος των ΗΠΑ που δραστηριοποιήθηκε στην προώθηση αναλυτικών μεθόδων για τη «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας. Ο Σοκαρίδης υπέθεσε ότι η ομοφυλοφιλία ήταν μια νευρωτική προσαρμογή και ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να κατευθύνει τους ομοφυλόφιλους. Έγραψε ότι η ανδρική ομοφυλοφιλία αναπτύσσεται τυπικά στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, κατά το προ-οιδιπόδειο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας ενός αγοριού. Κατά την άποψή του, προκαλείται από μια ελεγκτική μητέρα που εμποδίζει τον γιο της να χωρίσει από αυτήν και έναν αδύναμο ή απορριπτικό πατέρα που δεν λειτουργεί ως πρότυπο για τον γιο του ούτε υποστηρίζει τις προσπάθειές του να ξεφύγει από τη μητέρα.

Ο Σοκαρίδης ήταν σθεναρά αντίθετος στην απόφαση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών και συνέχισε να χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια. Το 1992, ο Σοκαρίδης ίδρυσε την Εθνική Ένωση για την Έρευνα & Θεραπεία της Ομοφυλοφιλίας με τον Joseph Nicolosi και τον Benjamin Kaufman. Ο Σοκαρίδης μίλησε επίσης δημόσια για την αντίθεσή του στο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το οποίο πίστευε ότι θα υπονόμευε τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων και την οικογένεια.

Ο Σοκαρίδης ήταν πατέρας πέντε παιδιών: ένας γιος, ο Ρίτσαρντ Σοκαρίδης, από τον πρώτο του γάμο. μια κόρη, επίσης από τον πρώτο του γάμο. δύο παιδιά από τον δεύτερο γάμο του. και έναν από τον τέταρτο γάμο του, με την Claire Alford Socarides. Ο Ρίτσαρντ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, ήταν Ανώτερος Σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για τη Δημόσια Διασύνδεση για ζητήματα ομοφυλοφίλων και λεσβιών.