Τσικνοπέμπτη: Σύντομος οδηγός “επιβίωσης”!

28-02-2019

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί ένα από τα έθιμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που οι περισσότεροι απολαμβανούν. Προηγείται της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, αλλά στην ουσία πρόκειται για μία ακόμη αφορμή για να επιδωθεί κανείς σε κρεατοφαγία. Γιορτάζεται ημέρα Πέμπτη, δύο εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας στην Ελληνική παράδοση. Είναι όμως η Τσικνοπέμπτη μία ακόμη δικαιολογία για να “χαλάσετε” τη διατροφή σας; Στην περίπτωση που προσπαθείτε να ισορροπήσετε μεταξύ κιλών, χοληστερόλης και ισορροπημένων διατροφικών επιλογών, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη!

Ο σκοπός της Τσικνοπέμπτης είναι ένας!

Επιγκεντρωθείτε στο κρέας, δηλαδή τον βασικότερο λόγο ύπαρξης της συγκεκριμένης γιορτής. Επιλέξτε το κρέας ή τα διαφορετικά είδη κρέατος που σας αρέσουν και αποφύγετε, όσο είναι δυνατόν, ό,τι τα συνοδεύει. Ιδιαίτερα εάν ‘εχει περάσει από το τηγάνι! Προτιμήστε μισή ή μία αλάδωτη πίτα για να συνοδεύσετε το σουβλάκι, τα μπιφτέκια ή τα παϊδάκια.

Κάτι από τη “γη”

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να χορτάσει χωρίς να το παρακάνει με το κρέας, επιλέξτε μία δροσερή σαλάτα που ξέρετε πως δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, αλλά θυμηθείτε πως καλό θα ήταν να μη συνοδεύονται από βαριές σάλτσες και υπερβολική ποσότητα ελαιολάδου.

Το “άγχος” της χοληστερόλης

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα προκύπτουν αθροιστικά, μετά από μεγάλο διάστημα λιγότερο ισορροπημένων διατροφικών επιλογών. Συνεπώς, μπορεί την Τσικνοπέμπτη να καταναλώνετε περισσότερη χοληστερόλη,εάν όμως δεν έχετε σχετικό ιατρικό ιστορικό το σώμα σας γνωρίζει καλά πως να τη διαχειριστεί. Εάν πάλι έχετε υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τότε μην αισθανθείτε πως στερείστε. Προτιμείστε άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο, συνοδεύστε με αρκετή σαλάτα και ΄δώστε έμφαση στην ποσότητα.

Η κατάλληλη ημέρα για γυμναστήριο

Μεταξύ της μεσημεριανής και της βραδυνής κρεατοφαγίας, επισκεφθείτε το γυμναστήριο για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα είναι ικανή να κάνει τη διαφορά!

Η νηστεία της Παρασκευής

Ακόμη και εάν δεν ακολουθείτε πιστά τα έθιμα της εκκλησίας, δοκιμάστε για μία φορά να το κάνετε! Με πιο απλά λόγια την Παρασκευή μετά την Τσικνοπέμπτη δοκιμάστε να γίνεται χορτοφάγοι για μία ημέρα.

Απολαύστε την Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις, αρκεί να έχετε καταστρώσει ένα καλό σχέδιο για να αποφύγετε τις “παγίδες” που κρύβει η μέρα. Επικεντρωθείτε στην παρέα των φίλων, και όχι στο φαγητό!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA 
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος 
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ 
[email protected]