Μια άκρως ανησυχητική εικόνα της Αττικής περιέγραψε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
«Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσίοδρας και συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα δείχνουν πως θα υπάρξουν 80 με 100 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ πανελλαδικά.
Ο Καθηγητής σημείωσε, επίσης, ότι το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των μεταλλάξεων του κορονοϊού κάνει λεπτομερή καταγραφή των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία αν επικρατήσουν στην χώρα μας “μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως και τις αρχές Μαρτίου”, όπως είπε.
Τα εμβόλια είναι η μόνη λύση, συμπλήρωσε, “αρκεί να είναι δημόσιο αγαθό”, συμπλήρωσε.
Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική – “Εκρηξη” ενεργών κρουσμάτων
“Στην Αθήνα δυστυχώς έχουμε αύξηση. Την παρακολουθούμε έχοντας αγωνία και βλέποντας την αντοχή του κόσμου που έχει εξαντληθεί”, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε ότι σε όλη την περιφέρεια Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.
Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία ανά περιοχή:
- Βόρειος Τομέας: αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα.
- Κεντρικός Τομέας: αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα.
- Δυτικός Τομέας: αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.
- Πειραιάς: αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα.
«Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Όπως είπε, μάλιστα, πάμε για 7.000- 8.000 κρούσματα πανελλαδικά, ανά εβδομάδα.
Ποια είναι η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε ότι αν και η πανδημία εμφανίζει υποχώρηση, υπάρχουν εστίες στο κέντρο της πόλης, που διαφεύγουν:
«Ο ιός πιέζεται από τα μέτρα αλλά ξεφεύγει ψάχνοντας τρόπο να μείνει στον κόσμο. Μπορεί η μετάλλαξη του ιού στην πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού μπορεί στο μέλλον να τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο. Άλλο η μετάλλαξη άλλο η παραλλαγή που είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί. Η παραλλαγή δηλαδή η αντίδραση του ιού να ξεφύγει από τα μέτρα και θα το κάνει ενδεχομένως και στο εμβόλιο» σημείωσε.
Πέραν αυτών ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε.
«Η Πάτρα θέλει προσοχή – 94% αύξηση, με 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποιας περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι» είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση στο Λασίθι ανέρχεται σε 372% ενώ σημείωσε ότι η περιφέρεια με την καλύτερη εικόνα είναι η Ήπειρος.
«Έχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελεί το 75% των νοσηλευομένων» είπε για να προσθέσει ότι «ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει ένα ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω και τις τελευταίες εβδομάδες ευτυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».
Τέλος, για τα εμβόλια σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα από Ισραήλ είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από λοίμωξη, νοσηλείες και θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει κατά 67% την μεταδοτικότητα».