ΤΖΑΚ ΚΕΒΟΡΚΙΑΝ

Τζακ Κεβορκιάν
25-05-2021

Ο Τζακ Κεβορκιάν (26 Μαΐου 1928 – 3 Ιουνίου 2011) ήταν Αμερικανός παθολόγος και υπέρμαχος της ευθανασίας, γνωστός και ως “Dr. Death” από τα ΜΜΕ. Υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα ενός ασθενή να δώσει τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια γιατρού. Ομολόγησε ότι βοήθησε τουλάχιστον 130 ασθενείς για ευθανασία και το 1999 καταδικάστηκε για δολοφονία. Με την στάση του βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για το δικαίωμα στην ευθανασία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η πίστη στον Θεό

Ο Τζακ Κεβορκιάν γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1928 από Αρμένιους γονείς. Ο πατέρας του είχε γλιτώσει την γενοκτονία των Αρμενίων φεύγοντας για το Παρίσι το 1915 και στη συνέχεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από παιδί ακόμα, όταν πήγαινε με τους γονείς του κάθε Κυριακή στην εκκλησία, άρχισε να αναρωτιέται για την ύπαρξη του Θεού και υποστήριζε πως εάν υπήρχε Θεός θα είχε αποτρέψει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Από παιδί μιλούσε Γερμανικά, Ελληνικά, Ιαπωνικά και Ρωσικά.

Η αγάπη για την ιατρική

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ειδικεύτηκε στην ανατομική παθολογία και την μετάγγιση αίματος.

Τις επόμενες δεκαετίες θα ανέπτυσσε αρκετές αμφιλεγόμενες θεωρίες και σκέψεις σχετικά με τον θάνατο.
Είχε προτείνει για παράδειγμα οι καταδικασμένοι σε θάνατο να έχουν την επιλογή να γίνουν εθελοντές σε πειράματα ως τρόπο θανάτωσης.

Το δικαίωμα στην ευθανασία

Ήταν την δεκαετία του ’80 όταν ο Κεβορκιάν άρχισε να αναπτύσσει την ιδέα της ευθανασίας. Του δικαιώματος και οι άνθρωποι να επιλέγουν το πως και το πότε θα βάλουν τέλος στην ζωή τους.
Η πρώτη του υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως λέγεται η ευθανασία εναλλακτικά, έγινε το 1990 στην Τζάνετ Άντκινς. Μια 54χρονη γυναίκα που το 1989 διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ.

Η κριτική στον Κεβορκιάν

Οι επικριτές του Κεβορκιάν υποστηρίζουν πως το 60% των ασθενών που ο αμφιλεγόμενος γιατρός βοήθησε να βάλουν τέλος στην ζωή του δεν ήταν στο τελευταίο στάδιο των ασθενειών τους.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση που δημοσίευσε το Detroit Free Press, η ενασχόληση του Κεβορκιάν με αυτούς τους ασθενείς ήταν τόσο μικροί που και δεν είχαν ψυχιατρική εκτίμηση. Οι 19 πέθαναν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από την πρώτη τους συνάντηση μαζί του.

Η τέχνη στην ζωή του

Ο Κεβορκιάν ήταν μουσικός και ασχολούταν με την τζαζ μουσική. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει ένα cd στο οποίο έπαιζε φλάουτο.

Οι μηνύσεις και η φυλάκιση

Ο Κεβορκιάν δικάστηκε τέσσερις φορές για υποβοηθούμενες αυτοκτονίες από τον Μάιο του 1994 ως τον Ιούνιο του 1997.
Στις 25 Νοεμβρίου του 1998 δικάστηκε με την κατηγορία του φόνου σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 ως 25 ετών.

Έκτισε την ποινή του στο Μίσιγκαν και μετά την απελευθέρωση του έκανε καριέρα δίνοντας διαλέξεις επάνω στο θέμα της ευθανασίας.

Η αρρώστια και ο θάνατος

Ο Κεβορκιάν πέθανε στις 3 Ιουνίου του 2011, έντεκα ημέρες μετά τα 83α γενέθλια του, έπειτα από μια μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του ήπατος. Όπως είπε τότε ο δικηγόρος του, ο θάνατος του δεν ήταν υποβοηθούμενος αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα ιατρικό μέσο για να τον κρατήσει στη ζωή.