Τζανάκης στο healthview.gr: “Με 1.500 έως 1.800 ημερήσια κρούσματα θα κρατούσαμε ανοιχτή την κοινωνία”

11-03-2021

Η μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου και πολύ μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο, αλλά και η κόπωση των πολιτών που δυσκολεύονται να τηρήσουν τα μέτρα, καθυστερούν το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τονίζει ο αν. Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα μαθηματικά μοντέλα που “τρέχει” το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα ημερήσια κρούσματα σταθερά έως τα 1.800, θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε ανοίγματα στην κοινωνία.

Αυτό υποστηρίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο healthview.gr:

“Πρέπει να σκεφτούμε την κοινωνία και την οικονομία. Είναι σε βαθιά κατάψυξη εδώ και τόσους μήνες. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να επιτραπεί -έστω και με έναν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων που να είναι διαχειρίσιμος- να ανοίξουμε. Γιατί αν ζούμε με 1.500 και 1.800 κρούσματα και αν μπορούσαμε να τα συγκρατήσουμε εκεί να μην ανεβαίνουν, θα ήταν μια απολύτως διαχειρίσιμη κατάσταση. Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε την κοινωνία ανοιχτή θα ήταν ευχής έργο”, λέει..

Διαβάστε επίσης: Προς σκληρό lockdown Ιωάννινα και Χαλκιδική. Οι εισηγήσεις των Λοιμωξιολόγων – Αύριο οι ανακοινώσεις

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Κρήτη

Εκτός από την Αττική με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και την μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, στο επίκεντρο της ανησυχίας των ειδικών έχει μπει από προχθές και η Θεσσαλονίκη, με τα σχεδόν 400 νέα κρούσματα που σημείωσε μέσα σε μία ημέρα.

Η έντονη παρουσία του βρετανικού μεταλλαγμένου ιού, αλλά και του νοτιοαφρικάνικου σπάνιου στελέχους, που φαίνεται να “πολεμάει” την ανοσία των εμβολίων, θέτει την συμπρωτεύουσα σε υψηλή επικινδυνότητα. Μαζί μ’ αυτήν και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως τη Χαλκιδική και τις Σέρρες: “Δεν θέλουμε να δούμε κι άλλη έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αυτή του Νοεμβρίου”, λέει ο ειδικός:

“Θα έχει τοπικό πρόβλημα η Θεσσαλονίκη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα Μητροπολιτικό κέντρο. Αν ανοίξει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα και κλείσει στη Θεσσαλονίκη θα κοπεί η Ελλάδα στη μέση. Θα επηρεαστεί και η ζωή όλης της χώρας και η οικονομία όλης της χώρας”, σημειώνει συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης.

Έντονη ανοδική πορεία σημειώνεται και στη Θεσσαλία, η οποία δεν έχει αποτυπωθεί προς το παρόν σε νοσηλείες στα νοσοκομεία. Η δυσκολία να επιβληθούν εκεί περιοριστικά μέτρα, καθώς η κοινωνία βρίσκεται σε τρομερή αναστάτωση λόγω του πρόσφατου σεισμού, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αγωνία υπάρχει από την προηγούμενη, αλλά και την τρέχουσα εβδομάδα και για την Κρήτη, σύμφωνα με τον Καθηγητή. Το Ρέθυμνο μάλιστα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση επιδημιολογικά από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ υπάρχει επικράτηση στο 100% του βρετανικού μεταλλαγμένου κορονοϊού στα κρούσματα.

“Στην Κρήτη έχουν κυριαρχήσει τα μεταλλαγμένα στο 100%. Ανησυχούμε για το Ηράκλειο, αλλά και το Ρέθυμνο, το οποίο βρίσκεται όμως, σε πολύ χειρότερη κατάσταση από όλους τους νομούς της Κρήτης, πλησιάζει δηλαδή στις 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανά δεκατέσσερις μέρες, σχεδόν τα νούμερα της Αττικής. Το Ηράκλειο βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης. Τα Χανιά ανεβαίνουν, επίσης, αυτή τη στιγμή πάρα πολύ με έναν δείκτη μεταδοτικότητας που πλησιάζει το 2 πλέον, κι είναι λίαν ανησυχητικό αυτό”, τονίζει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης..

“Αν οι συμπολίτες μας δεν τηρούν τα μέτρα, δεν θα ανοίξουμε ποτέ”

Έκκληση προς του πολίτες κάνει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια:

“Δυστυχώς όποτε ανοίγουμε οι συμπολίτες μας έχουν μια πολύ κακή συμπεριφορά. Συγχρωτίζονται, και δεν τηρούν τα μέτρα, με αποτέλεσμα αμέσως μετά να επισυμβαίνει ένα τεράστιο κύμα, να πιέζεται το υγειονομικό σύστημα και μετά να ξανακλείνουμε. Να γίνει μέσω των sms ένα μπλοκάρισμα να μην πηγαίνει ο καθένας παρά μόνο μία φορά τη μέρα για ψώνια. Είναι ένα σύνδρομο μετά από στέρηση. Καλό είναι να το τιθασεύσουμε. Πηγαίναμε πριν την πανδημία κάθε μέρα για ψώνια; ¨Οχι. Αν υπάρχει μέλος εμβολιασμένο, αυτό να πηγαίνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αν δεν υπάρχει να πηγαίνει κάποιος άλλος, αλλά με μέγιστη προσοχή αν δεν έχει εμβολιαστεί”, καταλήγει ο Καθηγητής.