ΤΖΕΪΜΣ ΛΙΝΤ

James Lind
10-07-2021

Ο Τζέιμς Λιντ (4 Οκτωβρίου 1716 – 13 Ιουλίου 1794) ήταν Σκωτσέζος γιατρός. Ήταν πρωτοπόρος της ναυτικής υγιεινής στο Βασιλικό Ναυτικό, διεξάγοντας μία από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, ανέπτυξε τη θεωρία ότι τα εσπεριδοειδή θεραπεύουν το σκορβούτο.

Ο Λιντ υποστήριξε τα οφέλη για την υγεία του καλύτερου αερισμού στα ναυτικά πλοία, τη βελτιωμένη καθαριότητα των σωμάτων των ναυτικών, τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα και τον υποκαπνισμό κάτω από το κατάστρωμα με θείο και αρσενικό. Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να ληφθεί γλυκό νερό με απόσταξη θαλασσινού νερού. Το έργο του προώθησε την πρακτική της προληπτικής ιατρικής και βελτίωσε τη διατροφή.

Ο Λιντ παρατήρησε ότι ο τύφος εξαφανίστηκε από τον τελευταίο όροφο του νοσοκομείου του, όπου οι ασθενείς έκαναν μπάνιο και τους έδιναν καθαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης ήταν πολύ υψηλή στους κάτω ορόφους όπου δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα υγιεινής. Ο Λιντ συνέστησε στους ναυτικούς να γδύνονται, να ξυρίζονται, να τρίβονται και να καθαρίζονται τακτικά τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα. Ως αποτέλεσμα, οι Βρετανοί ναυτικοί δεν έπασχαν από τύφο, δίνοντας στο βρετανικό ναυτικό σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Γάλλων.