ΤΖΟΝ ΕΚΛΣ

John Eccles
01-05-2021

Ο Τζον Εκλς (27 Ιανουαρίου 1903 – 2 Μαΐου 1997) ήταν Αυστραλός νευροφυσιολόγος και φιλόσοφος που κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1963 για το έργο του στη σύναψη. Μοιράστηκε το βραβείο με τους Andrew Huxley και Alan Lloyd Hodgkin.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Εκλς και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνα που θα τον οδηγούσε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ. Για να μελετήσουν τις συνάψεις στο περιφερικό νευρικό σύστημα, ο Eccles και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το αντανακλαστικό διάτασης ως μοντέλο, το οποίο μελετάται εύκολα επειδή αποτελείται από δύο μόνο νευρώνες: έναν αισθητήριο νευρώνα (την ίνα της μυϊκής ατράκτου) και τον κινητικό νευρώνα. Ο αισθητήριος νευρώνας συνάπτεται στον κινητικό νευρώνα του νωτιαίου μυελού.

Όταν ένα ρεύμα διέρχεται στον αισθητήριο νευρώνα στον τετρακέφαλο, ο κινητικός νευρώνας που νευρώνει τον τετρακέφαλο παρήγαγε ένα μικρό διεγερτικό μετασυναπτικό δυναμικό (EPSP). Όταν ένα παρόμοιο ρεύμα διέρχεται από τον οπίσθιο χιόνι, τον αντίθετο μυ στον τετρακέφαλο, παράγεται ένα ανασταλτικό μετασυναπτικό δυναμικό (IPSP) στον κινητικό νευρώνα του τετρακέφαλου. Αν και ένα μόνο EPSP δεν ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει ένα δυναμικό δράσης στον κινητικό νευρώνα, το άθροισμα πολλών EPSP από πολλαπλούς αισθητηριακούς νευρώνες που συνάπτονται στον κινητικό νευρώνα μπορεί να προκαλέσει πυροδότηση του κινητικού νευρώνα, συσπώνοντας έτσι τον τετρακέφαλο. Από την άλλη πλευρά, τα IPSPs θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από αυτό το άθροισμα των EPSP, αποτρέποντας την πυροδότηση του κινητικού νευρώνα.

Εκτός από αυτά τα θεμελιώδη πειράματα, ο Εκλς ήταν το κλειδί για μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις στη νευροεπιστήμη. Μέχρι περίπου το 1949, ο Εκλς πίστευε ότι η συναπτική μετάδοση ήταν κυρίως ηλεκτρική παρά χημική. Αν και έκανε λάθος σε αυτή την υπόθεση, τα επιχειρήματά του οδήγησαν τον ίδιο και άλλους να πραγματοποιήσουν μερικά από τα πειράματα που απέδειξαν χημική συναπτική μετάδοση. Ο Bernard Katz και ο Εκλς εργάστηκαν μαζί σε μερικά από τα πειράματα που διευκρίνισαν τον ρόλο της ακετυλοχολίνης ως νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.