ΤΖΟΝ ΣΑΛΤΣΤΟΝ

Τζον Έντουαρντ Σάλστον
05-03-2021

Ο Τζον Έντουαρντ Σάλστον (27 Μαρτίου 1942 – 6 Μαρτίου 2018) ήταν Βρετανός βιολόγος και ακαδημαϊκός που κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία του σχετικά με την κυτταρική γενεαλογία και το γονιδίωμα του σκουληκιού Caenorhabditis elegans το 2002 με τους συναδέλφους του Sydney Brenner και Ρόμπερτ Χόρβιτς.

Ήταν ηγέτης στην έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστήμης, Ηθικής και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Σάλστον ήταν υπέρ της επιστήμης προς το δημόσιο συμφέρον, όπως η ελεύθερη δημόσια πρόσβαση σε επιστημονικές πληροφορίες και κατά της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των γονιδίων και της ιδιωτικοποίησης των γενετικών τεχνολογιών.

Ο Σάλστον δημιούργησε σύντομα τον πλήρη χάρτη των νευρώνων του σκουληκιού. Συνέχισε να εργάζεται για το DNA του και στη συνέχεια την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος. Το 1998, ολόκληρη η αλληλουχία του γονιδιώματος δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, έτσι ώστε το C. elegans να γίνει το πρώτο ζώο στο οποίο έγινε η πλήρης αλληλουχία του γονιδιώματος. 

Ο Σάλστον έπαιξε κεντρικό ρόλο τόσο στα έργα αλληλουχίας του C. elegans όσο και στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Είχε υποστηρίξει με επιτυχία τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του C. elegans για να δείξει ότι μεγάλης κλίμακας έργα αλληλουχίας γονιδιώματος ήταν εφικτά. Καθώς προχωρούσε η αλληλούχιση του γονιδιώματος του σκουληκιού, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος.