Βαλτάς: Ερωτήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τα self test στα Φαρμακεία

22-03-2021

Διευκρινίσεις έδωσε σε συνέντευξη τύπου το πρωί, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχετικά με τα self test, που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τις αρχές Απριλίου δωρεάν από τα φαρμακεία, τέσσερα τον μήνα με βάση το ΑΜΚΑ τους. Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, διατύπωσε και τις αμφιβολίες του για την διαδικασία προμήθειας, καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης συνωστισμού στα φαρμακεία. 

“Δεν ζητήσαμε αμοιβή για τα τεστ”, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς αποδίδοντας σε παρεξήγηση τα όσα ακούστηκαν περί αμοιβής.

Η ενημέρωση που είχε ο ΠΦΣ σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη με το υπουργείο Υγείας, ήταν για το ενδεχόμενο να διενεργούνται στα φαρμακεία rapid tests και όχι τα self tests, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται επί πληρωμή.

«Αυτό που παρεξηγήθηκε ήταν ότι το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid-test και όχι στα self-test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self-test. Είναι δωρεάν και θα το δώσουμε» τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Βαλτάς: «Θα υπάρξουν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή για την δωρεάν προμήθεια των οικιακών τεστ από τα φαρμακεία, προκαλεί ερωτηματικά:

«Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία. Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία», σημείωσε ο κ Βαλτάς, σημειώνοντας ότι τα φαρμακεία δεν είναι οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργήσει ο 5πλασιασμός της επισκεψιμότητας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να διασταυρώνεται αν ο κάθε ΑΜΚΑ έχει κάνει χρήση του τεστ ανά εβδομάδα, όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Ως προς την εγκυρότητα του self test τόνισε ότι πρόκειται για ένα γρήγορο τεστ το οποίο σύμφωνα με το κράτος και τους επιστήμονες μπορεί να έχει 90% εγκυρότητα, αλλά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί το τεστ.

«Εμείς θεωρούμε ότι τα ασφαλέστερα τα οποία όμως είναι χρονοβόρα στη διαδικασία και απαιτούν εξειδικευμένο χώρο, είναι τα rapid test», σημείωσε.