Βάρος και άνοια: Πως σχετίζονται;

26-12-2016
Τα περιττά κιλά κάνουν κακό στην υγεία μας σε πολλά επίπεδα. Τώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε μια ακόμα αρνητικά παράμετρο του περιττού βάρους. Την άνοια.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bournemouth, στη Βρετανία έκαναν ειδικές μελέτες και παρουσίασαν τα συμπεράσματα τους στο διεθνές συνέδριο Αλτσχάιμερ.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, στο συγκεκριμένο πληθυσμό ατόμων με άνοια, φάνηκε να υπάρχει μια διακύμανση τόσο στη πρόσληψη των θερμίδων όσο και των υγρών.
 
Η ημερήσια πρόσληψη της τροφής κυμάνθηκε από 700 – 3000 θερμίδες με αρκετούς από τους ανθρώπους αυτούς να μην τρώνε αρκετά, κι έτσι να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
 
Το 40% φάνηκε να χαρακτηρίζεται με μειωμένο σωματικό βάρος. Με ένα ειδικό μηχάνημα εξετάστηκε το σύνολο των ενεργειακών δαπανών, η διάρκεια του ύπνου αλλά και η σωματική δραστηριότητα τους.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανάλογα τον ύπνο και τη φυσική δραστηριότητα που είχαν, οι ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων μεταβάλλονταν ανάλογα από 6 έως και 23,7 ώρες.
 
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jane Murphy, όσο η άνοια προχωράει σε επόμενα στάδια είναι δύσκολο να αναγνωρίσει και να αισθανθεί το ίδιο το άτομο την δίψα και επιπλέον δημιουργούνται δυσκολίες στην κατάποση, στη μάσηση και στο συντονισμό.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: