Βάρος: Οι πιο μορφωμένοι έχουν λιγότερα κιλά

23-05-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί για το βάρος και τους παράγοντες εκείνους που μας κάνουν να παίρνουμε ή να χάνουμε κιλά. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν ανωτέρα μόρφωση κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Γιατί; Επειδή το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μειωμένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μειωμένη αρτηριακή πίεση και λιγότερο κάπνισμα.

Ερευνητές από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου (Imperial) και από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Κέιμπριτζμ στη Βρετανία συνέκριναν σε 217.000 Βρετανούς τα χρόνια της εκπαίδευσης με τους τρεις παράγοντες (ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα). Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τυχαιοποίησης του Μέντελ -η οποία χωρίζει το δείγμα σε ομάδες με τυχαίο τρόπο, ώστε να «εξουδετερώνονται» οι προσωπικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα- εξέτασαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες το γονιδίωμα, το οποίο φαίνεται να επηρεάζεται έπειτα από πολυετή εκπαίδευση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ντιπέντερ Τζιλ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως κάθε 3,6 έξτρα χρόνια εκπαίδευσης σχετίζονται με μείωση του ΔΜΣ κατά μία μονάδα και με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3 mm/Hg.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα εξηγούν την επίδραση της εκπαίδευσης στις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18%, 27% και 34% αντίστοιχα. Συνολικά αυτοί οι παράγοντες συνδυασμένοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της προστασίας που ασκεί η εκπαίδευση στην υγεία της καρδιάς.

Οι έως τώρα έρευνες είχαν δείξει τη σύνδεση ανάμεσα στα χρόνια εκπαίδευσης και στο μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Κάθε 3,6 πρόσθετα χρόνια εκπαίδευσης μπορεί να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι λόγοι, ωστόσο, της συγκεκριμένης σχέσης παρέμεναν άγνωστοι. Η νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The BMJ», κατέδειξε ότι ο ΔΜΣ, η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα εξηγούν εν μέρει αυτήν τη συσχέτιση.

Το γεγονός ότι μόνο το 40% της σχέσης εκπαίδευσης – καρδιακής νόσου εξηγείται από τους τρεις παράγοντες αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προστατευτικής επίδρασης άγνωστο και ανεξήγητο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Τζιλ ανέφερε ότι «ίσως οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι κάνουν πιο πολλές προληπτικές εξετάσεις και επισκέπτονται πιο συχνά τους γιατρούς».

Η Άλις Κάρτερ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ τόνισε ότι με τη νέα έρευνα δεν πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα πως νομοτελειακά όποιος δεν έχει αρκετά χρόνια μόρφωσης θα αναπτύξει πρόβλημα στην καρδιά.

Μελλοντικές παρεμβάσεις στο ΔΜΣ, την αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες, ώστε να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και αυτή να γίνεται διαρκώς περισσότερα χρόνια υποχρεωτική, μπορεί να επιφέρουν πολλά θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Πως μας προστατεύει η μόρφωση