Βασικές αρχές διατροφής στη: Νεφρική Ανεπάρκεια

26-12-2016

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα νεφρά μας με ένα φίλτρο, το οποίο φιλτράρει όλα τα συστατικά του αίματός μας και τελικά κρατάει αυτά που χρειάζεται και αποβάλλει, μέσω των ούρων, όλες εκείνες τις ουσίες που είναι περιττές. Στους ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια το σύστημα αυτό έχει χαλάσει, και έτσι δεν υπάρχει η σωστή ισορροπία στοιχείων στο αίμα μας. Η κατάλληλη διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπλοκών, στην καθυστέρηση, ή ακόμη και αναστολή, επιδείνωσης της ασθένειας και σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εάν και κάθε ασθενής έχει τις δικές του ανάγκες, σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως οι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια  θα πρέπει:

  • Να περιορίσουν την κατανάλωση αλατιού
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση καλίου
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση φωσφόρου
  • Να προσέξουν την κατανάλωση υγρών, σε περίπτωση πρηξίματος (οίδημα)

 

Το Αλάτι

Ακολουθώντας τα 4 παρακάτω απλά βήματα μπορώ να μειώσω το αλάτι στην διατροφή μου:

1. Αντικαθιστώ το αλάτι που βάζω στις στο φαγητό μου (μαγειρευτά, σαλάτες, πατάτες τηγανητές, ομελέτες), με καρυκεύματα, όπως λεμόνι, πιπέρι, ξύδι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, θυμάρι κλπ.

2. Το αλάτι συχνά χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα σνακ όπως:

  • Κονσέρβες (τόνος, φασόλια κλπ), τουρσιά, καπνιστά τρόφιμα
  • Κύβοι μαγειρικής, σάλτσες
  • Αλλαντικά
  • Τσιπς, ποπ- κορν
  • Μπισκότα
 

Επιλέγω λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, φρέσκα προϊόντα και μαγειρευτά.

3. Πολλές υγιεινές τροφές αποτελούν «κρυφές» πηγές αλατιού. Αυτές είναι:

  • Τυριά (κυρίως Γκούντα, Ένταμ, φέτα) & βούτυρο
  • Ψωμί
  • Δημητριακά
  • Αλατισμένοι ξηροί καρποί


Προσέχω την ποσότητα των τροφίμων αυτών που καταναλώνω, τα φτιάχνω μόνος μου σπίτι, ή επιλέγω την «χαμηλή σε αλάτι» εκδοχή τους στο σούπερ μάρκετ.

 

4. Το φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, αλλά και μία σημαντική πηγή αλατιού στη διατροφή μας. Τρόφιμα όπως η πίτσα, το χάμπουργκερ, αλλά και το σουβλάκι περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Οι παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις ημέρες που τρώμε εκτός σπιτιού:

  • Προσέχω την ποσότητα του αλατιού που προσθέτω σε μερίδες όπως η σαλάτα
  • Επιλέγω σαλάτες & κυρίως πιάτα χωρίς πολλές σάλτσες
  • Αντικαθιστώ ορεκτικά όπως η τυροκαυτερή ή τα τυροπιτάκια, με ένα μεγάλο μπολ σαλάτας
  • Αντικαθιστώ το μπέικον στο χάμπουργκερ με μανιτάρια/ μαρούλι, το έξτρα τυρί στην πίτσα με ντομάτα, αποφεύγω της σος στο σουβλάκι.
 

Το Κάλιο

Ο βασικότερος ρόλος του καλίου στο σώμα μας είναι η σωστή λειτουργία των μυών, όπως είναι και η καρδιά μας. Ο οργανισμός μας παίρνει το κάλιο που χρειάζεται μέσω των τροφών αλλά επειδή δεν μπορούμε να το γευτούμε είναι δύσκολο να ελέγξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Επιπλέον τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας μπορεί να περιέχουν πολύ κάλιο (πορτοκάλι) και άλλα λιγότερο (λεμόνι).

Εάν ο γιατρός σου σε έχει συμβουλεύσει να ακολουθήσεις μία διατροφή χαμηλή σε κάλιο, οι παρακάτω πίνακες θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις σωστές επιλογές. Στους πίνακες τα τρόφιμα χωρίζονται με βάση την περιεκτικότητα τους σε κάλιο. Επέλεξε τα φρούτα και τα λαχανικά με το λιγότερο κάλιο και απέφυγε εκείνα με το περισσότερο.

 

Λίγο Κάλιο

Μέτριο Κάλιο

Πολύ Κάλιο

  • Βατόμουρα
  • Μούρα
  • Σταφύλια
  • Γκρέιπ φρουτ
  • Ανανάς
  • Φράουλες
  • Μανταρίνια
  • Λεμόνια
  • Λεμονάδα
  • Χυμός μήλου
 
  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Κεράσια
  • Πορτοκάλια
  • Χυμός πορτοκάλι
  • Μπανάνες
  • Βερίκοκα
  • Ροδάκινα
  • Δαμάσκηνα
  • Πεπόνι
  • Καρπούζι
  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδιο
  • Σπαράγγια
  • Πράσινα φασόλια
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Καλαμπόκι
  • Αγγούρι
  • Μαρούλι
  • Κρεμμύδι
  • Αρακάς
  • Πατάτες που έχουν μουλιάσει σε νερό
  • Μπρόκολο
  • Παντζάρια
  • Καρότο
  • Σέλινο
  • Μελιτζάνες
  • Μανιτάρια
  • Πατάτες
  • Αγκινάρες
  • Φασόλια ξερά
  • Φακές
  • Ντομάτα
  • Χυμός ντομάτας
  • Σπανάκι

 

 

Ο Φώσφορος

Ο φώσφορος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών μας και αποτελεί συστατικό πολλών τροφίμων. Εάν ο γιατρός σου, έχει προσέξει υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα σου θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα των παρακάτω τροφίμων που καταναλώνεις.

 

Κατηγορία

Σε μικρή ποσότητα

Εναλλακτικές

Ποτά

  • Κακάο/ σοκολάτα
  • Μπύρα
  • Ποτά τύπου κόλα
 
  • Τσάι
  • Sprite

 

Γαλακτοκομικά

  • Γάλα
  • Τυρί
  • Γιαούρτι
  • Παγωτό
 
  • Γάλα ρυζιού
  • Γάλα σόγιας
  • Κρεμώδη τυριά

Κρεατικά, θαλασσινά

  • Συκώτι
  • Στρείδια
  • Σαρδέλες
  • Αυγοτάραχο
 
  • Μη επεξεργασμένα κρέατα, ψάρια,πουλερικά

Λαχανικά

  • Φασόλια ξερά
  • Φασόλια μαυρομάτικα
  • Φακές
  • Ρεβύθια
  • Φάβα
 
  • Πράσινα φασόλια

Άλλα φαγητά

  • Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Άσπρο ψωμί/μακαρόνια/ ρύζι
  • Ποπ κορν
  • Κράκερ

 

  • Στην περίπτωση που παίρνεις κάποιο φάρμακο για να μειώσεις τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα σου, θυμήσου να το παίρνεις με κάθε κυρίως γεύμα και σνακ, στη συνιστώμενη από τον γιατρό σου ποσότητα.

 

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οι ανάγκες του κάθε ασθενούς ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά, ενώ η νεφρική ανεπάρκεια συχνά συνοδεύεται και από άλλα χρόνια νοσήματα όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για μία εξατομικευμένη προσέγγιση συμβουέυτείτε έναν διαιοτολόγο και τον θεράποντα ιατρό σας.