Βασικές συμβουλές για τη γρίπη για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά

26-12-2016

Τι πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας για να προφυλαχθείτε από τη γρίπη:

  1. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα αφού έχετε βήξει ή φτερνιστεί. Αποτελεσματικά είναι επίσης τα καθαριστικά χεριών με βάση το οινόπνευμα.
  2. Πρέπει να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, χρησιμοποιήστε το μανίκι στην εσωτερική πλευρά του χεριού σας για να βήξετε ή να φτερνιστείτε, όχι τα χέρια σας. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας καθώς έτσι μεταφέρονται μικρόβια.
  3. Μάθετε ποια είναι σημάδια και τα συμπτώματα της γρίπης. Δείτε εάν ο ασθενής έχει τα συνήθη συμπτώματα πυρετού, όπως ζεσταίνεται, έχει εξάψεις, ιδρώνει ή έχει ρίγη. Άλλα συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ρίγη και κόπωση. Επίσης συχνά προκαλείται διάρροια και εμετός.
  4. Κάντε το εμβόλιο για την εποχική γρίπη και τη νέα γρίπη Η1Ν1. Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη Η1Ν1 θα διατίθεται για όλο τον πληθυσμό αλλά τα άτομα από 6 μηνών έως 24 ετών έχουν προτεραιότητα. Κάποια άτομα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επιπλοκές από τη γρίπη Η1Ν1 και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη.
    • Στις ευπαθείς ομάδες για επιπλοκές από τον ιό Η1Ν1 ανήκουν οι έγκυες, και τα άτομα όλων των ηλικιών με κάποια ιατρική πάθηση όπως άσθμα, παθήσεις της καρδιάς ή διαβήτη.
    • Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ιδιαίτερα κάτω των δύο ετών, ανήκουν επίσης στις ευπαθείς ομάδες επειδή εάν μολυνθούν είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Εάν κολλήσετε τον ιό της γρίπης ή εμφανίσετε συμπτώματα ίδια με της γρίπης:

  • Παραμείνετε σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά που θα έχει περάσει ο πυρετός χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Τα παιδιά που θα αρρωστήσουν δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο και θα πρέπει να απέχουν από αθλητικές προπονήσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις ή να πάρετε φαρμακευτική αγωγή για τη γρίπη Εάν το παιδί σας νοσήσει με γρίπη αυτή την περίοδο, είναι πιθανό ότι πρόκειται για τη γρίπη Η1Ν1. Έλεγχος για τη γρίπη Η1Ν1 πραγματοποιείται συνήθως όταν οι ασθενείς είναι τόσο άρρωστοι ώστε να χρειαστεί νοσηλεία ή είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι. Η φαρμακευτική αγωγή συστήνεται μόνο στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επιπλοκές ή σε όσους νοσήσουν σοβαρά.
  • Δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό εκτός εάν είστε εξαιρετικά άρρωστος. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν και αναρρώνουν από τη γρίπη Η1Ν1 με τον ίδιο τρόπο όπως και από την εποχική γρίπη.
  • Τα παιδιά δεν χρειάζονται βεβαίωση γιατρού για να επιστρέψουν στο σχολείο. Επίσης δεν χρειάζεται βεβαίωση γιατρού για τους εφήβους και ενήλικες που επιστρέφουν στη δουλειά. Οι βεβαιώσεις γιατρού απασχολούν πολύτιμο χρόνο από τους γιατρούς που θα μπορούσαν να τον αφιερώνουν στους ασθενείς.

Για περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.kingcounty.gov/health/h1n1