Βασίλης Κικίλιας: Ξανθός – Πολάκης δεν εδέησαν για την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Ρίου

08-10-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Στην πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και στα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Ρίου αναφέρθηκε επί μακρόν το πρωί της Τρίτης 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής:

«Για τη μη λειτουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ρίο

 

Είχαμε δύο παρόμοια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Το ένα ήταν του Πέτρου Τατσόπουλου. Κατέρρευσε σε τηλεοπτική εκπομπή και διεκομίσθη γρήγορα από το ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο και σώθηκε. Και θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους γιατρούς του ΕΣΥ, του Ιπποκράτειου και τους πανεπιστημιακούς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, θέλει πολλή τύχη, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για έναν συνάνθρωπό μας που σκίζεται η αορτή του.

Το άλλο περιστατικό είναι αυτό της αρχαίας Ολυμπίας. Δυστυχώς, η γυναίκα αυτή δεν σώθηκε. Πάμε να δούμε τι έγινε, γιατί είναι σημαντικό να πληροφορείται σωστά ο κόσμος.

Καταρχάς, το ΕΚΑΒ παρέλαβε τη γυναίκα σε 19 λεπτά και τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί έγιναν διαγνωστικές εξετάσεις επί τρεις ώρες και εκεί διαγνώστηκε το πρόβλημά της. Ξεκίνησε να πάει στα Γιάννενα και κατέληξε στην πορεία.

Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, αυτές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής. Δευτερογενείς διακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών. Η πολυδιαφημισμένη βάση στο Άκτιο του κ. Τσίπρα, εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας. Τώρα καταλαβαίνετε το μέγεθος της υποκρισίας έτσι;

Πάμε να δούμε συγκεκριμένα πράγματα. Στο νοσοκομείο του Ρίο το πανεπιστημιακό υπάρχει καρδιοχειρουργική κλινική; Όχι. Σε αυτό καλείται να απαντήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, που διοίκησε επί 4,5 χρόνια.

Η περιοχή όλη αυτή αξίζει να έχει καρδιοχειρουργική κλινική που να μπορεί να αντιμετωπίσει το έκτακτο. Λειτουργούσε σε μια demi κατάσταση μέχρι το 2017. Και το 2017, ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης την έκλεισαν και δεν έκαναν τίποτα να την ξανανοίξουν.

Γιατί; Να ρωτήσετε τους ίδιους.

Αλλά επειδή δεν θέλω να μιλάω μόνο για το χθες και επειδή είμαι υποχρεωμένος παρά τους τρεις μήνες που είμαι Υπουργός Υγείας να μιλάω για το σήμερα και το αύριο, θέλω να σας πω τι θα κάνουμε εμείς.

Για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζονται γιατροί, καρδιοχειρουργοί, θωρακοχειρουργοί, αγγειοχειρουργοί νοσηλευτές, κλίνες στη ΜΕΘ και μηχανολογικός εξοπλισμός. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανήματα, επικοινώνησα ήδη με επιχειρηματίες της περιοχής έλαβα και μία επιστολή απ’ τον Δήμαρχο, θα μιλήσω και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Όλοι μαζί θα βάλουν πλάτη και θα βοηθήσουν, έτσι ώστε να δοθούν ως δωρεά στο νοσοκομείο τα μηχανήματα αυτά που, απ’ ότι ενημερώθηκα, είναι της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βρω αγγειοχειρουργούς, θωρακοχειρουργούς και καρδιοχειρουργούς, έτσι ώστε να ανοίξουμε τους επόμενους μήνες την καρδιοχειρουργική για να αντιμετωπίζει τα επείγοντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης συμβαίνει το ίδιο. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο έχει καρδιοχειρουργική κλινική, αλλά δεν αντιμετωπίζει τα επείγοντα και τα περιστατικά μεταφέρονται στην Αθήνα. Θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί, για ποιο λόγο αντιμετωπίζουν μόνο προγραμματισμένα περιστατικά και ό,τι υπάρχει έκτακτο στέλνεται με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.

 

 

Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

 

Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αφού προηγήθηκε διαβούλευση, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το κάπνισμα. Μπαίνει στις επιτροπές αύριο και στην Ολομέλεια 15 του μηνός.

Εμπλέκεται για πρώτη φορά στη χώρα, όπως σε άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και η Ελληνική Αστυνομία. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς την Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να υπάρχει επιβολή του νόμου και των προστίμων.

Αν και δεν το βλέπω μόνο από αυτή την πλευρά, πρέπει να υπάρχει και ένας μηχανισμός τέτοιος που θα συμπεριλαμβάνει την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, στις περιοχές αυτές που είναι της αρμοδιότητάς του.

Για τις δημόσιες υπηρεσίες, υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο είναι, προφανώς, οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Και στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα και στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις παιδικές χαρές και στους ανοιχτούς χώρους παίζουν παιδιά. Και μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνει ένα παιδάκι, αν καπνίζει ένας οδηγός ή συνοδηγός, τα πρόστιμα θα είναι 1500-3000 ευρώ. Όπως απαγορεύεται να οδηγεί κανείς μηχανάκι χωρίς κράνος, όπως επιβάλλεται να φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο ή είναι παράνομο να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει στο τέλος του μήνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που θα λανσάρει και την επικοινωνιακή καμπάνια του αντικαπνιστικού.

Ετοιμάζεται call centre, ένα τριψήφιο νούμερο, που θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Η Δημοτική Αστυνομία ή η Ελληνική Αστυνομία θα έρχεται και θα δίνει πρόστιμο στον συγκεκριμένο ιδιώτη, αλλά και στον καταστηματάρχη.

Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πάνω από το 80%, καπνιστές και μη καπνιστές, είναι ήδη ώριμη και θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

Θα υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δεν θα τον εφαρμόσουν. Αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Θα γίνει ταυτόχρονα και μια επικοινωνιακή προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορέσει να πειστεί η νέα γενιά, διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς. Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα. Δεν είναι μόνο ο αντικαπνιστικός νόμος. Θέλουμε να έχουν άλλη κουλτούρα οι επόμενες γενιές.

Είπα στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ προχθές, ότι κάποιοι θεωρούσαν πριν από δεκαετίες πως είναι μαγκιά να καπνίζεις, ως δείγμα ελευθερίας, ελευθεριότητας και επανάστασης. Τώρα είναι μαγκιά να μην καπνίζεις».