Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών

26-12-2016

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στους νοσοκομειακούς γιατρούς ενόψει των εκλογών της ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη. Τον …χορό ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας  ο οποίος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα ygeianet ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εκλογές έπρεπε να είχαν διενεργηθεί πριν έναν χρόνο για να προσθέσει ότι «δυστυχώς εκείνοι που σήμερα σκούζουν, καταγγέλλουν και εγκαλούν τους πάντες φρόντιζαν να κωλυσιεργούν συστηματικά, με αποτέλεσμα να κλειδώσει ακόμη κι ο τραπεζικός λογαριασμός της ΕΙΝΑΠ και να κινδυνεύει η μεγαλύτερη Ένωση Γιατρών από ασφυξία». 

Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρνάβας υποστηρίζει ότι «οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Αθήνα και τον Πειραιά καλούνται την Πέμπτη να επιλέξουν από μια πλειάδα συνδυασμών, πολλοί εκ των οποίων συγκαλύπτουν πίσω από αφόρητους βερμπαλισμούς την αδυναμία να δώσουν προοπτική στα ζητήματα που ταλανίζουν ειδικευμένους και ειδικευόμενους συναδέλφους».

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι., Νυστέρι, Ρ.Ε.Ι., Νέοι ανεξάρτητοι Γιατροί, ανεξάρτητοι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι) όπου σε ανακοίνωση αναφέρει:  «Οι λαλίστατοι μέχρι τον Γενάρη του 2015 κ.κ. Βαρνάβας (ΟΕΝΓΕ) και Λειβαδάς (ΕΙΝΑΠ & ΟΕΝΓΕ) όχι μόνο ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΧΝΑ για τα τεκταινόμενα, αλλά έχουν μετατραπεί (κυριολεκτικά …) σε ΕΠΙΠΛΑ του υπουργικού γραφείου του κ. Ξανθού. Τέτοιον “his masters’ voice” κυβερνητικό «συνδικαλισμό» που έφτασε στο σημείο να συγκαλεί … συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ μέσα στο γραφείο του υπουργού (!) με παρόντα και συμμετέχοντα τον ίδιον τον υπουργό (!!) δεν είχε ποτέ τολμήσει ούτε καν κανένας από τους προηγούμενους κυβερνητικούς «συνδικαλιστές» επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε καν ο Τσούκαλος με τον Λαοπόδη …» 

Κατηγορεί δε τους «κ.κ. Βαρνάβα, Λειβαδά κλπ που έγιναν από την μια στιγμή στην άλλη φερέφωνα του υπουργείου Υγείας» ενώ για τη «νέα συλλογική σύμβαση» υποστηρίζει ότι η «πολιτεία ΟΥΔΕΠΟΤΕ την εφάρμοσε, παραβιάζοντας την υπογραφή της. Και αυτή η συλλογική σύμβαση τα γράφει όλα : μισθούς διπλάσιους από τους σημερινούς, χιλιάδες νέες προσλήψεις Επιμελητών Β, ανώτατο όριο 7 εφημεριών τον μήνα για τους ειδικευόμενους, ρεπό μετά από κάθε εφημερία, δημοκρατία στην επιστημονική ιεραρχία και διοίκηση των τμημάτων, κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του μεγαλοδιευθυντικού-μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου της διαπλοκής – διαφθοράς, κλπ, κλπ … Και εκτός από τις υπογραφές των κ.κ. Βαρνάβα και Λειβαδά, αυτή η συλλογική σύμβαση φέρει και την υπογραφή του ίδιου του υπουργού του κ. Ξανθού, που τότε ήταν κι αυτός μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ … ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗΝ ΛΟΙΠΟΝ κ.κ. κυβερνητικοί : κάντε 2000 προσλήψεις Επιμελητών Β το επόμενο εξάμηνο + άλλες 4000 αμέσως μετά σύμφωνα με τις ανάγκες, ξαναφέρτε τους μισθούς μας στο επίπεδο των πρώτων μηνών του 2010, απαγορέψτε σε διάφορους λαμογιοαρχιδιευθυντάδες και λαμογιοδιοικητάδες να εξαναγκάζουν τους ειδικευόμενους σε 8, 10, 11 ή και περισσότερες εφημερίες τον μήνα, κλπ, κλπ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ η συλλογική σύμβαση που έχετε και οι τρεις ήδη υπογράψει, και αφήστε τα ΨΕΜΑΤΑ και τα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» …»

 Με νεώτερη ανάρτηση ο Δημήτρης Βαρνάβας υποστηρίζει ότι «μετά το 2010, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνήθηκαν πεισματικά την επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής συμφωνίας, παγώνοντας τις προσλήψεις και μειώνοντας τους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ. Πριν λίγο καιρό έγινε επιτέλους η πρώτη συνάντηση επαναδιαπραγμάτευσης με το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 17 Μαρτίου πρόκειται να γίνει η δεύτερη. Κι ενώ οι συνάδελφοι αποδέχτηκαν θετικά αυτή την εξέλιξη, εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, η οποία δεν επιθυμεί καμία συνάντηση και συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απεναντίας, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία, ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και τέθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας».

 Και συνεχίζει: «Αντί ν΄ αποδεχτούν την άποψη της πλειοψηφίας, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι άρχισαν να σκούζουν και να εκτοξεύουν χολώδη σχόλια και προσωποποιημένες επιθέσεις, ιδιαίτερα εν όψει των μεθαυριανών εκλογών της ΕΙΝΑΠ. Τέτοιες νηπιώδεις συμπεριφορές δεν πρόκειται βεβαίως να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση. Ούτε πρόκειται να τύχουν απάντησης.   Μόνο περιφρόνηση προκαλούν».