ΒΙΛΧΕΛΜ ΒΟΥΝΤ

Wilhelm Wundt
14-08-2021

Ο Βίλχελμ Βουντ (16 Αυγούστου 1832 – 31 Αυγούστου 1920) ήταν Γερμανός φυσιολόγος, φιλόσοφος και καθηγητής, γνωστός σήμερα ως ένας από τους πατέρες της σύγχρονης ψυχολογίας. Ο Βουντ, ο οποίος διέκρινε την ψυχολογία ως επιστήμη από τη φιλοσοφία και τη βιολογία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αποκάλεσε τον εαυτό του ψυχολόγο.

Θεωρείται ευρέως ως ο «πατέρας της πειραματικής ψυχολογίας». Το 1879, στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ο Βουντ ίδρυσε το πρώτο επίσημο εργαστήριο ψυχολογικής έρευνας. Αυτό σημάδεψε την ψυχολογία ως ανεξάρτητο πεδίο μελέτης. Δημιουργώντας αυτό το εργαστήριο μπόρεσε να καθιερώσει την ψυχολογία ως ξεχωριστή επιστήμη από άλλους κλάδους. Διαμόρφωσε επίσης το πρώτο ακαδημαϊκό περιοδικό για την ψυχολογική έρευνα, το Philosophische Studien (από το 1881 έως το 1902), που δημιουργήθηκε για να δημοσιεύσει την έρευνα του ινστιτούτου.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Psychologist το 1991 κατέταξε τη φήμη του Βουντ ως πρώτη για την «εξοχή όλων των εποχών» με βάση τις αξιολογήσεις που παρείχαν 29 Αμερικανοί ιστορικοί της ψυχολογίας. Ο Γουίλιαμ Τζέιμς και ο Σίγκμουντ Φρόιντ κατατάχθηκαν σε μακρινή δεύτερη και τρίτη θέση.