Βιταμίνη Β3: Μία εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο

26-12-2016

Η δύναμη της εναλλακτικής θεραπείας: H Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO- American Society of Clinical Oncology) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις μελέτες οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο πρόεδρος της ASCO, Gregory A. Masters, «Σε μία εποχή όπου η ιατρική έχει τα μέσα να προσφέρει θεραπείες μεγάλης ακρίβειας, είναι πολύ σημαντικό να σημειώνονται εξελίξεις για την εναλλακτική αντιμετώπιση της νόσου».

Τα νέα δεδομένα: Αφορμή για τη δήλωση αυτή αποτέλεσαν τα πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα μίας νέας μελέτης Αυστραλών ειδικών.  Σε αυτή συμμετείχαν 382 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί τα τελευταία 5 χρόνια με καρκίνο του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με την πρώτη να λαμβάνει μία πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Β3 ή νιασίνης, η οποία ονομάζεται νικοτιναμίδιο. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μία θεραπεία placebo, δηλαδή στην ουσία της χορηγήθηκε ένα χάπι που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ζάχαρη και νερό. Η μελέτη διήρκεσε 2 μήνες και στο τέλος αυτής φάνηκε πως η χορήγηση της Β3 μείωσε την εμφάνιση νέων καρκινωμάτων κατά 23%. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας καθώς φαίνεται πως συστατικά της διατροφής μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη μίας νόσου, η οποία τυχαίνει να είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου ανά τον κόσμο. Τα στατιστικά λένε πως 1 στους 5 Αμερικάνους θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος μία φορά στη ζωή τους, με αντίστοιχες να είναι οι εκτιμήσεις και για τις υπόλοιπες χώρες. Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε ένας απλός, οικονομικός, μη παρεμβατικός και χωρίς παρενέργειες τρόπος για να προληφθεί μία τέτοια πάθηση.

Ποιός είναι ο ρόλος της βιταμίνης Β3; Τα κύτταρα διαθέτουν μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας τα οποία ονομάζονται μιτοχόνδρια. Όταν όμως αυτά δεν λειτουργούν σωστά τότε ένα σύνολο πραγμάτων μπορούν να πάνε στραβά ή να μην πραγματοποιηθούν καθόλου, ακριβώς διότι το σώμα δεν θα τροφοδοτηθεί σωστά με ενέργεια. Οι περισσότεροι ερευνητές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε μία συγκεκριμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στα μιτοχόνδρια και ονομάζεται κυτταρική αναπνοή, το τελικό και ίσως σημαντικότερο στάδιο παραγωγής των μορίων που αποτελούν την πηγή ζωής του οργανισμού. Ένα από τα μόρια αυτά είναι το νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο, ή απλά NAD, το οποίο παράγεται από τη βιταμίνη Β3. Η χορήγηση βιταμίνης Β3 λοιπόν, συμβάλλει στην επαρκή παραγωγή ενέργειας στο σώμα, την ίδια  όμως στιγμή παρεμποδίζει την ανεξέλεγκτη δράση άλλων μηχανισμών (NAMTP) που εφοδιάζουν τα καρκινικά κύτταρα με NAD- ενέργεια. Σκεφτείτε λοιπόν τη βιταμίνη  Β3 σαν τον Ρομπέν των Δασών, που κλέβει την ενέργεια από τα κακά κύτταρα και την δίνει στα καλά κύτταρα του σώματος.

Λόγω της πολύ σημαντικής της δράσης στην παραγωγή ενέργειας και στο γενετικό υλικό κάθε κυττάρου, η βιταμίνη Β3 μελετάται σαν θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες όπως είναι αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά και η νόσος Alzheimer’s. Φυσικά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να βγάλουν σαφή συμπεράσματα και να προτείνουν την χορήγησή της σαν θεραπεία. Εάν όμως έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό ή προσωπικό ιατρικό ιστορικό τέτοιων ασθενειών μπορείτε να φροντίσετε να έχετε στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3, όπως: ο τόνος, τα πουλερικά, τα σιτηρά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Tan B, Young DA, Lu ZH, Wang T, Meier TI, Shepard RL, Roth K, Zhai Y, Huss K, Kuo MS, Gillig J, Parthasarathy S, Burkholder TP, Smith MC, Geeganage S, Zhao G. Pharmacological inhibition of nicotinamide phosphoribosyltransferase (NAMPT), an enzyme essential for NAD+ biosynthesis, in human cancer cells: metabolic basis and potential clinical implications. J Biol Chem. 2013 Feb 1;288(5):3500-11.

2. Tolstikov V, Nikolayev A, Dong S, Zhao G, Kuo MS. Metabolomics analysis of metabolic effects of nicotinamide phosphoribosyltransferase (NAMPT) inhibition on human cancer cells. PLoS One. 2014 Dec 8;9(12):e114019.

3. Sampath D, Zabka TS, Misner DL, O’Brien T, Dragovich PS. Inhibition of nicotinamide phosphoribosyltransferase (NAMPT) as a therapeutic strategy in cancer. Pharmacol Ther. 2015 Feb 21.

4. Meeting: 2015 ASCO Annual Meeting Abstract No: 9001 First Author: Andrew J Hayes

Category: Melanoma/Skin Cancers. Oral nicotinamide to reduce actinic cancer: A phase 3 double-blind randomized controlled trial.

http://abstracts.asco.org/156/AbstView_156_149209.html