Βοήθεια στο σπίτι για την 3η Ηλικία: Απαραίτητη η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

26-12-2016

Συγγραφέας: Ιωάννης Χρ. Γεωργούλιας, Γιατρός – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

ΔΙΚΤΥΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΔΙΠΕΚΑ)

www.polyclinic.gr

Η υπογεννητικότητα  και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης οδηγούν στην ολοένα διογκούμενη γήρανση του πληθυσμού. Τις τελευταίες δεκαετίες, το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει πλήθος φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Στατιστικές και ερευνητικές μελέτες αποτυπώνουν, ευκρινώς, το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και μερικές από τις επιπτώσεις του σε κάθε πεδίο του ανθρώπινου βίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ πρώην ΕΣΥΕ), το 2050 ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να ανέλθει στα 11,5 εκατομμύρια, από τα οποία οι ηλικιωμένοι (τα άτομα 65 ετών και πάνω) θα αντιπροσωπεύουν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού. Ποσοστό που καθιστά αναγκαία και άμεση την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Η πρόσφατη επικαιρότητα καταγράφει επίσης την προσπάθεια των φοιτητών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το καρδιολογικό τμήμα του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας, που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα In Casa (Integrated Network for Completely Assisted Senior Citizen’s Autonomy). Η Ιατρική σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των Δικτύων και της Πληροφορικής στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει στηρίξει πάνω από 80.000 ηλικιωμένους

Σε επάλληλο επίπεδο, η ιδιωτική πρωτοβουλία κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο μέχρι στιγμής έχει στηρίξει με τις ενέργειές του πάνω από 80.000 ηλικιωμένους ανά την Ελλάδα. Ένα παράδειγμα είναι η Πολυκλινική Λαμίας, η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα αυτό στις πόλεις της Λιβαδειάς και της Γραβιάς. Απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες και σε ηλικιωμένους. Η προσπάθειά της αυτή έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της περίπου 90 άτομα κάθε μήνα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συεχώς,καθώς και  με δική της αποκλειστική κάλυψη των εξόδων μιας και η πολιτεία δεν έχει δώσει ακόμη ούτε ένα ευρώ. Αξίζει να σημειωθούν οι δωρεάν παροχές του, όπως η νοσηλευτική παρακολούθηση, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η φυσιοθεραπευτική φροντίδα και εκπαίδευση, καθώς και η οικιακή αρωγή. Μέσα στο 2011, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας κας Λούκας Κατσέλη, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με σύστημα κουπονιών, με στόχο το μετασχηματισμό του σε επιχείρηση κοινωνικής φροντίδας και διευρυμένο πεδίο στήριξης.

Αναγκαία η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον η κρατική πρόνοια αδυνατεί να στηρίξει τον επιτυχημένο αυτό θεσμό και παράλληλα η ανάγκη για βοήθεια παραμένει επιτακτική, είναι απαραίτητο να ενισχύεται και να προωθείται η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό φορέα. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που έχουν αναλάβει το εγχείρημα αυτό και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Από την πλευρά μας, ως η μόνη μέχρι στιγμής ιδιωτική εταιρία που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό με ουσιαστικά αποτελέσματα για την Τρίτη Ηλικία, δηλώνουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην επέκταση του προγράμματος και στη Λαμία, αλλά και στα Ιωάννινα και στην Τρίπολη, όπου οι  Πολυκλινικές  έχουν παρουσία..

 

Ιωάννης Χρ. Γεωργούλιας

Γιατρός – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

ΔΙΚΤΥΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΔΙΠΕΚΑ)

www.polyclinic.gr