Βόρεια Ελλάδα: Παρελαύνει ο ιός – Ακυρώνονται οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου – Πού και πώς θα πραγματοποιηθούν

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
27-10-2021

Ντόμινο ακυρώσεων των παρελάσεων καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και ήδη η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική.

Ήδη οι τοπικές αρχές υπό το φόβο της μαζικής εξάπλωσης προχώρησαν σε ακυρώσεις των παρελάσεων, σε αρκετές περιοχές. Ενώ οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπου γίνουν παρελάσεις.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα. Σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Επέτειος χωρίς παρελάσεις

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί αύριο η στρατιωτική παρέλαση με συγκεκριμένα μέτρα. Θα έχει μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτά, ενώ θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα και όχι πεζοπόρα τμήματα, προς αποφυγή συνωστισμού.

Με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η απόφαση ελήφθη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Αντίστοιχα, την ακύρωση των παρελάσεων στην Ημαθία έχουν αποφασίσει από τις αρχές της εβδομάδας οι τοπικοί φορείς. Στην περιοχή σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, επιτείνοντας την ανησυχία των ειδικών για μαζικές μολύνσεις. Ομοίως στην Πέλλα, καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων, φτάνοντας σε τριψήφιους αριθμούς. Υπό το φόβο ανεξέλεκτης διασποράς του ιού, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των παρελάσεων. Στις Σέρρες αποφασίστηκε να παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων. Ενώ κανονικά θα εξελιχθεί το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης.

Τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών, αποφάσισε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έτσι, αύριο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.