Βουλή: Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Πακέτο μέτρων για την αύξηση των εμβολιασμών

22-07-2021

Εκτός από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται πακέτο μέτρων – διευκολύνσεων για την αύξηση του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, αρχίζει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός και έρχεται το κλείσιμο ραντεβού αυθημερόν. Παράλληλα σταδιακά θα ενεργοποιηθούν νέες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, όπως εκπτωτικά πακέτα στα ΜΜΜ κλπ. Η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε όλους τους χώρους θεωρείται επίσης πιθανή μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Στη Βουλή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στη Βουλή συζητείται σήμερα η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους. Όπως διευκρινίζεται οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει «να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς».

Παράλληλα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας. Καθώς και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ειδικότερα όσοι απασχολούνται:

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι 16 Αυγούστου.

Σε υγειονομικές δομές, γιατροί και νοσηλευτές, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τη χρονική διάρκεια αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν εμβολιαστούν, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Σημειώνεται πως ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Διευκρινίζεται πως η αναστολή καθηκόντων στο δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η τροπολογία προβλέπει την επιβολή πρόστιμου από 10.000 και έως 50.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής από 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ.

Στις 31 Οκτωβρίου θα επαναξιολογηθεί η απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τέλος, σύμφωνα με την τροπολογία, προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.