Ξανθός: ΕΣΥ και ΕΟΠΠΥ πληρώνουν αμέσως μετά την αξιολόγηση

26-12-2016

Εξόφληση των οφειλών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ προς τις προμηθεύτριες εταιρίες, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε «μετά την αξιολόγηση, θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές. Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει πόρους για δημόσιες δομές και θα πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία». 

Μιλώντας στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για το μέλλον. Η αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιούμε θα κλείσει και η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα. Θα υπάρξει προοπτική επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας στη χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με δίκαιη κατανομή του βάρους». 

Όπως είπε, η κρίση δεν παράγει μόνο φτώχεια, αλλά και αρρώστια, λόγω των ψυχοσωματικών διαταραχών του πληθυσμού. Και πρόσθεσε: «δεν έχουμε κανένα λόγο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις του παρελθόντος που ακόμα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Πέρσι δεν είχαμε χρονιά κανονικότητας. Φέτος εξετάσαμε το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προχωρούμε με δέσμη προσλήψεων για την αποτελεσματικότητα του συστήματος