Ανδρέας Ξανθός: Το Μάιο η προκήρυξη για τις 3050 θέσεις στις 239 ΤΟΜΥ

24-04-2017

Με μισθό επιμελητή Α του ΕΣΥ, θα προσληφθούν οι περίπου 1300 γιατροί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

“‘Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των αλλαγών στη ΠΦΥ που θα καθορίσει το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας ο νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Πρόκειται για 239 δομές σε όλη την Ελλάδα και όπως είπε ο κος Ξανθός «θα γίνει μία προσπάθεια για να πειστούν οι γιατροί ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς,  οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό».

Με οικονομικό κίνητρο την πρόσληψη των γιατρών με αφετηρία τη δεύτερη βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄, ο κος Ξανθός είπε ότι οι συγκεκριμένες δομές της ΠΦΥ θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν φυσικά, νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «το πλάνο είναι για 3050 προσλήψεις στην ΠΦΥ που θα  καλύψουν τις πρώτες 239 δομές και η προκήρυξη των θέσεων θα βγει  μέσα στο Μάιο.”

Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Είναι ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης. Στην αρχή από ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των περιφερειών.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος να αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος από δημόσιους πόρους. Επίσης ο κος Ξανθός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ, και ιδιαίτερα τα εργαστήρια τους, που μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερες ανάγκες και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες.

Τέλος ο υπουργός υγείας σημείωσε ότι με τη στήριξη των σημερινών δομών αναπτύσσουμε τις νέες δομές τις πιο αποκεντρωμένες  που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστική φροντίδας και της πρόληψης».