Ξανθός: Σε προτεραιότητα τα νέα φάρμακα για Ηπατίτιδα C

26-12-2016

Σε απόλυτη προτεραιότητα είναι τα νέα σκευάσματα για την ηπατίτιδα C για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας ξανθός σε ημερίδα για την Ηπατίτιδα C και τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των συλλόγων των ασθενών στη διαμόρφωση μια αποτελεσματικής πολιτικής που αφορά την ασθένεια.

«Η ηπατίτιδα C ανέφερε στο λόγο του ο κος Ξανθός και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για μια νόσο που εμφανίζεται με τρόπο ασύμμετρο στους οικονομικά αδύναμους, τις μειονότητες, τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους έγκλειστους  κ.α. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ανταποκριθούμε, προωθώντας την ισότητα και ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των δυσχερειών πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα  ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, δηλ. περίπου 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ). Είναι σαφές ότι η κρίση, είπε ο υπουργός, έχει αυξήσει τη διακινδύνευση και την υγειονομική ανάγκη επομένως απαιτείται να δοθεί πολιτική προτεραιότητα στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και της δημόσιας υγείας η οποία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας καθώς οφελεί με ισότιμο τρόπο τους πολίτες.

Η πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τα συστήματα υγείας με μακροπρόθεσμο, όμως,  δημοσιονομικό όφελος.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C όπως το παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στηρίζεται σε 7 άξονες:

v  Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους ΧΕΝ (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)

v  Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση

v  Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση

v  Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών

v  Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση

v  Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).

v  Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία.