Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον τρόπο πρόσληψης των γιατρών σε αυτές, για τις αλλαγές στην απόκτηση των ειδικοτήτων αλλά και το σύστημα αξιολόγησης των DRCS των ιατρικών πράξεων μίλησε ο υπουργός Υγείας στον Τάσο Τέλλογλου και στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα είπε ο κος Ξανθός, θα είναι η μεγάλη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα λειτουργούν οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα επεκταθούν σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα δίνοντας ταυτόχρονα όπως είπε ο υπουργός Υγείας μία αξιοπρεπή προοπτική άσκησης του επαγγέλματος στους νέους γιατρούς.
Σχετικά με τις ειδικότητες, ο κος Ξανθός είπε ότι δε θα πρέπει να μπουν «φίλτρα» πριν την έναρξή τους αλλά στη διαδικασία και κατά τη διάρκεια τους. Το ΚΕΣΥ, συνέχισε ο υπουργός, έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση επταμελών ομάδων που μελετούν προτάσεις αναμόρφωσης της κάθε ειδικότητας, με στόχο μίας ενοποιημένη εκπαίδευση που να παρέχεται με τα ίδια στάνταρντ σε όλα τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι πανεπιστημιακά ή δευτεροβάθμια. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας θα υπάρχει σύστημα καταγραφής των δεξιοτήτων, των ιατρικών πράξεων, των παρεμβατικών και των χειρουργικών κάθε ειδικευόμενου, καθώς και της εμπειρίας που αποκτάται στη διάρκεια της ειδικότητας, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ένα κοινό πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτησή της.
Σχετικά με την αξιολόγηση των γιατρών, ο υπουργός είπε ότι αυτό αποτελεί ένα δύσκολο θέμα, όχι μόνο για το χώρο της υγείας, αλλά για όλη την κοινωνία και αναφερόμενος στον τρόπο πρόσληψης των γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας υπογράμμισε ότι οι γιατροί θα προσληφθούν με βάση ένα μοντέλο συμβολαίου υποχρεώσεων και τήρησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία. “Θα είναι λοιπόν ένα συμβόλαιο υποχρεώσεων, θα είναι ένα συμβόλαιο τήρησης και παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών, τήρησης ορισμένων στάνταρντς για τον πληθυσμό, δεικτών δηλαδή ρύθμισης χρόνιων νοσημάτων και όλα αυτά θα είναι στοιχείο της αξιολόγησης και των προσώπων, αλλά και των δομών”.
Σχετικά με τα DRGS το μηχανισμό των «Ομάδων Θεραπευτικών Πράξεων», με τη
Σχετικά με τα DRGS το μηχανισμό των Ομάδων Θεραπευτικών Πράξεων με τον οποίο κοστολογούνται οι πράξεις σε σχέση με το αποτέλεσμα ο κος Ξανθός είπε ότι είναι ένα σύστημα δοκιμασμένο σε πολλές άλλες χώρες. «Μας ενδιαφέρει μέσα από αυτό το σύστημα να καταγράφουμε τι πραγματικά γίνεται στις κλινικές, στα τμήματα των νοσοκομείων, πόσο αυτό κοστίζει, ποια είναι η σχέση κόστους θεραπευτικού οφέλους, ποια είναι η συνολική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και ποια είναι η συμβολή κάθε προσώπου -και ιδιαίτερα των γιατρών που παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο- σε αυτή την ιστορία. Θα είναι λοιπόν ένα πολύ καλό εργαλείο για να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο που είναι η αξιολόγηση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού.