Ξανθός: Συνεργαζόμαστε χωρίς εμπάθεια

26-12-2016

“Η ΠΑΣΙΔΙΚ, που εκπροσωπεί τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα φέρεται ενοχλημένη από τη δήλωσή μου ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι «μεροληπτική»  υπέρ της δημόσιας περίθαλψης,” απαντά ο Υπουργός Υγείας, στην ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου των Διαγνωστικών Κέντρων στην οποία εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα μετά τις δηλώσεις του ότι η πολιτική του υπουργείου είναι μεροληπτική υπέρ της Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας ξανθός σημειώνει:

Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε  καταστήσει σαφές πως  ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας  δεν είναι να ρυθμίζει  τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.  Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα  δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων,  ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης  και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

 Η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν τη δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους, να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Η ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, ο οποίος  έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις.

Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση. Πρόθεση μας δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας  και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη «χωρητικότητα» του ΕΣΥ  και στην ανάγκη συμβάσεων με  ιδιώτες παρόχους.  Θέλουμε, όμως,  να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει.  Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη. 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι  η δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας και τα περιοριστικά μέτρα όπως το claw back δημιουργούν αδικίες και ανισότητες στον ιδιωτικό τομέα.  Αλλά ξέρουμε επίσης ότι χωρίς σοβαρό μηχανισμό ελέγχου της ζήτησης με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς αποτροπή των φαινομένων της υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και της σπατάλης πόρων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτε το claw back θα περιοριστεί, ούτε η ποιότητα των υπηρεσιών και η βιωσιμότητα συνολικά του Συστήματος Υγείας μπορεί να διασφαλιστεί. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους  έχουν θεσμικό ρόλο στο χώρο της Υγείας,  με ειλικρίνεια, χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει και για την ΠΑΣΙΔΙΚ.»

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΙΔΙΚ εναντίον Ξανθού: Η μεροληψία στη διοίκηση είναι ποινικό αδίκημα