Ξανθός: Το διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία είχε αντίθετα αποτελέσματα

26-12-2016
Τελικά όπως αποδεικνύεται από την πράξη, το διευρυμένο ωράριο, ουδόλως συνεισέφερε στην καλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών στα φαρμακεία. Τουναντίον, όπως αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργού Υγείας Ανρέα Ξανθού, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο κος Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Εύης Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση υιοθετήθηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα φαρμακεία και παράλληλα να ωφεληθούν οι φαρμακοποιοί μέσω της αύξησης του όγκου και του είδους των υπηρεσιών που προσφέρουν, τελικά δεν επιβεβαιώθηκε  καμία προσδοκία.
Εκτός από το έγγραφο του υπουργού Υγείας, υπάρχουν άλλωστε και στοιχεία από τις Περιφέρειες που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου των Φαρμακοποιών που βρίθουν παραπόνων και καταγγελίων για τις ταλαιπωρίες που υφίστανται οι πολίτες, λόγω της εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου.
 Το διευρυμένο, καθώς και το απελευθερωμένο, ωράριο Φαρμακείων οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν ότι δεν αποτελούν Μνημονιακή Υποχρέωση της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα στις 23-11-2010 προβλέπεται επί λέξει,“προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας” και σύμφωνα με το επόμενο Μνημόνιο (25-2-2011) προβλέπεται επίσης επί λέξει, “αύξηση των ωρών λειτουργίας των Φαρμακείων”.
 
  Η ερμηνεία αυτών των δεσμεύσεων κακώς οδήγησε στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου που τελικά έφερε πλήρη και άναρχη απελευθέρωση του ωραρίου, χωρίς τελικά να υπάρχει κανένα όφελος ούτε για τους φαρμακοποιούς ούτε και για τους ασφαλισμένους, ενώ έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις εφημερίες των φαρμακείων με τους πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν φαρμακείο ανοιχτό όλοκληρο το 24ωρο.
 
Για τον σκοπό αυτό ο υπουργός Υγείας κος Ξανθός, όπως σημειώνει στην απάντησή του προς της κα Χριστοφιλοπούλου, γίνεται επεξεργασία της υφιστάμενης νομοθεσίας ενώ ειδική ομάδα εργασίας που εκπονεί μελέτη, προκειμένου να ρυθμιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα.
 
 
Επισυνάπτεται η απάντηση του υπουργού Υγείας κος Ξανθού, την οποία μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.