Ξανθός: Ζητείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για Υγεία και Κοινωνικό Κράτος

04-10-2017

«Η 3η αξιολόγηση είναι το σημείο καμπής για να αρχίσει η πιο κρίσιμη συζήτηση για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης».  Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο συνέδριο Healthworld 2017 του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας,  ότι το πολιτικό σχέδιο καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού με προτεραιότητα στο ΕΣΥ ακόμη και σε μνημονιακό περιβάλλον, με την ηθικοποίηση και τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να θεωρείται ως μία χώρα υγειονομικά επαρκής, κατακτώντας και το σεβασμό των διεθνών οργανισμών ( ECDC , WHO).

Ο υπουργός Υγείας, παραδέχθηκε ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της έντιμης και  αξιοπρεπούς διαχείρισης του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου και ότι παρότι παραμένει σταθερό, το όριο δαπανών του ΕΣΥ,  στη μεταμνημονιακή περίοδο , κρίσιμη  προϋπόθεση για την επαρκή κάλυψη των νέων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών, είναι η δημιουργία αυξημένου «δημοσιονομικού χώρου», για Δημόσια Υγεία  και Κοινωνικό Κράτος .

Σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική, η ελληνική εμπειρία, είπε ο κος Ξανθός, δείχνει ότι σε μια χώρα με θεσμικά ελλείματα και ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, η «επιθετική» πολιτική των  εμπλεκομένων στη φαρμακευτική αγορά  οδήγησε τόσο σε έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ( από 0,9% του ΑΕΠ σε 2,2% μέσα σε μια δεκαετία) , όσο και σε ακραία φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων που είναι υπό διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα όμως «φτάσαμε στο αντίθετο άκρο :  από την ασυδοσία πήγαμε στην οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης  που είναι πλέον ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλων των πολιτών .  Το αδιέξοδο είναι αδιαμφισβήτητο και απαιτείται «αλλαγή μίγματος» πολιτικής έτσι ώστε  να διασφαλιστεί  η εγγυημένη  πρόσβαση των ασθενών, τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία». 

Τέλος ο κος Ξανθός έθεσε ως πολιτικό στόχο την υλοποίηση των συγκεκριμένων αλλαγών που αφορούν το χώρο του φαρμάκου και είναι οι εξής:

  1. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας( ΗΤΑ) , δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών  κριτηρίων  επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν ( ολοκληρώνεται σύντομα το 1ο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας  ).
  2. Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών .
  3. Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων , έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα ( ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία (έχουν γίνει  τα πρώτα βήματα προετοιμασίας  μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας» ).