Ξεχωριστές καρδιές: Ένα ταξίδι στην καρδιοχειρουργική και στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος

28-04-2022

Ένας διεθνώς καταξιωμένος καρδιοχειρουργός που έχει περιθάλψει πάνω από δέκα χιλιάδες ασθενείς αφηγείται τις ιστορίες δέκα ασθενών του. Πρόκειται για τις δέκα πιο αξιομνημόνευτες περιπτώσεις ασθενών του, εκείνες που αποκάλυψαν τα πιο ξεχωριστά χαρίσματα των ανθρώπων, αποφασιστικότητα, καρτερικότητα, πίστη, θάρρος, αλτρουισμό, συχνά στις στιγμές της μεγαλύτερής τους απελπισίας. Πολλές από τις συγκεκριμένες ιστορίες αποτελούν θεαματικά παραδείγματα των επιτευγμάτων της σύγχρονης ιατρικής και της καρδιοχειρουργικής.

Στο βιβλίο περιέχονται ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τις τεχνικές επεμβατικής αποκατάστασης. Ο κύριος στόχος του βιβλίου όμως είναι να αναδείξει τα υπέροχα βάθη και πλάτη της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά εκδηλώνονται στο πλαίσιο των προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών που προκαλεί μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια.

Ο Ελληνοαμερικανός δρ. John Elefteriades είναι Καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Yale New Haven. Θεωρείται ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στη μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, στην ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και στη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Από το 2011 διευθύνει το Aortic Institute, ένα εξειδικευμένο διεπιστημονικό κέντρο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοοδικών (American Journal of Cardiology, Journal of Cardiac Surgery, Cardiology, Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery), καθώς και αρχισυντάκτης του περιοδικού AORTA. Έχει συγγράψει πάνω από 500 επιστημονικά άρθρα.

Έχει ανακηρυχθεί ένας από τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ από το περιοδικό Men’s Health και «κορυφαίος στον κόσμο ειδικός στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής» από το Expertscape. Έχει συμμετάσχει σε πολλές δεκάδες έντυπες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις. Έχει λάβει τα βραβεία Walter Bleifeld Memorial Award for Distinguished Contribution in Clinical Research in Cardiology και John B. Chang Research Achievement Award. Το 2019 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην κατηγορία των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

Συγγραφέας: John Elefteriades

Μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ