Ξεκίνησε η συζήτηση για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

26-12-2016

Πολύωρη και κρίσιμη ήταν η συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης  την Πέμπτη το βράδυ με τους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου – φαρμακοβιομήχανους, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία όπου τους ζήτησε  να ενισχύσουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (100 εκατ. το εξάμηνο), που θα διατεθεί για την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, σημαντικό μέρος του ποσού θα προέλθει από το πλεόνασμα και το υπόλοιπο ζήτησε να καλυφθεί από τους φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι δε  θέλει να γίνει με δωρεά αλλά με έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ.  Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί άμεσα Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και τους εκπροσώπους των φορέων. 

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι από το χώρο του φαρμάκου δεν πήραν ακριβείς πληροφορίες για το τι θα γίνει εάν το κόστος αποδειχθεί μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ και  ζήτησαν να ενημερώσουν τα μέλη τους και να επανέλθουν να συζητήσουν. Μάλιστα έπεσε μια πρόταση στο τραπέζι η οποία ακούστηκε μεν, δεν εισακούστηκε δε, να συμπεριληφθεί  η δαπάνη για τους ανασφάλιστους στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη κάτι που θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα. 

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της κάλυψης των ανασφάλιστων τόσο όσον αφορά υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης (νοσηλείας σε νοσοκομεία) όσο και της φαρμακευτικής περίθαλψης γίνεται όχι μόνο με τις ευλογίες της τρόικα αλλά και υπό την πίεση της τρόικα, που βλέπει και αυτή αλλά και άλλοι, τα αποτελέσματα της πολιτικής της,  να έχουν φέρει σε αδιέξοδο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ζήτημα είναι πλέον ποιος “θα πληρώσει το μάρμαρο” γιατί εάν ο κος Γεωργιάδης ποντάρει στους φορείς το σχέδιο αποδειχθεί τελικά πολύ έωλο.